Agenda app
24 jun / 22:00 / Oder Rotovž / Komedija, Priporočamo

Igrata: Nataša Tič Ralijan (Samanta Ribič), Tadej Toš (Rok Ribič)
Prevod:
Gašper Malej
Priredba: Tamara Matevc, Samo M. Strelec, Novi ZATO.
Režiser in scenograf:
Samo M. Strelec
Kostumograf:
Leo Kulaš
Asistenta režiserja:
Mateja Peršak, Alen Štruc
Grafična podoba:
Mitja Visočnik

Produkcija: Narodni dom Maribor


ŽLAHTNA KOMEDIJA 2010 po IZBORU OBČINSTVA
Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo Svobodni zakon v produkciji Narodnega doma Maribor, ki je prejela drugo najvišjo oceno v 19-letni zgodovini festivala, in sicer 4,9141.

TADEJ TOŠ - ŽLAHTNI KOMEDIJANT PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE, za vlogo Roka Ribiča


Priprava na zakon in zakonska obnova: Iskreno in brez fige v žepu!

Ob uprizoritvah Fojevih komedij izven Italije so le te – z namenom učinkovito povzeti lokalno socialno situacijo - zelo pogosto deležne predelav in tako je bilo tudi tokrat. Samanta in Rok Ribič sta zakonca srednjih let; Primorka in Štajerc, ki sta si spletla gnezdo v Ljubljani. Rok Ribič, neutrudni čezplotni rekreativec, se mora soočiti z dejstvom, da se je za tovrstno športno aktivnost ogrela tudi njegova žena in da ga bo na tem področju vsak čas posekala. Ponižanje je boleče in čas je za razmislek o pravi definiciji svobodnega zakona: Svobodni zakon je zakon, v katerem je brez obveznosti samo mož, ne pa tudi žena. Ko bi ženske to že enkrat dojele, bi bil svet precej lepši in življenje dosti enostavnejše.

Na srečo pa Samanta ne popusti: Midva. Za kaj pri naju sploh gre. Bova razpucala in se vzela k sebi ali si bova kupila zlato verižico in nanjo kot jagode rožnega venca nizala čezplotna razmerja?

SAMANTA: Doma noče, zunaj pa je kot pitbul: vse bi raztrgal! Kako hudiča naj jaz vem, kaj si ti pri seksu želiš? In kaj je tisto, kar ti jaz ne znam narediti, vse druge babe pa znajo?!
ROK: Zakaj teh stvari ne moreva razčistit kot dva normalna človeka? Koza zmešana!

Fojeva besedila Mati, Svobodni zakon ter druga so v 80. letih nastajala na pobudo France Rame, ki je že od leta 1977 dalje, začenši s serijo oddaj za državno televizijo Spregovorimo o ženskah in lepljenki Vse za dom, posteljo in cerkev, kritično ocenjevala realne možnosti ženske emancipacije, glasno opevane enakopravnosti moškega in ženske in se neusmiljeno norčevala iz primitivnosti moškega šovinizma.

V Sloveniji je bila komedija Svobodni zakon prvič uprizorjena v režiji Jaše Jamnika, 4. decembra 2000 v Mestnem gledališču Ptuj, z naslovom Svobodno razmerje.

O AVTORJU:
Za uspeh in prodor najpopularnejšega italijanskega gledališkega ustvarjalca in Nobelovega nagrajenca Daria Foja, rojenega 26. marca 1926 v San Gianu pri Vareseju, v Lombardiji blizu švicarske meje, igralca, režiserja, scenografa in predvsem dramatika, katerega tekste, ki sicer izhajajo iz tipično italijanskih situacij, igrajo po vsem svetu, je v prvi vrsti zaslužna njegova žena in soustvarjalka Franca Rame. Skupaj sta ustanovila kar nekaj gledaliških skupin (Campagnia Dario Fo-Franca Rame, Združenje Novi oder, Gledališko združenje Komuna) , ki so pomembno zaznamovale italijanski pa tudi svetovni gledališki utrip v drugi polovici prejšnjega stoletja. Burila sta duhove s svojimi kritičnimi nastopi na državni televiziji, kot za stavo pobirala mednarodne nagrade ter priznanja, doma pa ostajala trn v peti Vatikanu, fašistom, komunistom in vsem drugim: kljub načelni naklonjenosti levici sta bila neprizanesljiva do vseh institucionaliziranih političnih nazorov.

Njuna politično in socialno angažirana gledališka dela pogosto korespondirajo s commedio dell'arte in dramatiko absurda ter skozi optiko črnega humorja spodbujajo gledalca k razmisleku, saj se pod na videz lahkotnimi šalami pogosto skriva krvava in boleča resnica; umetnost razumeta kot sredstvo za doseganje političnih sprememb. Zaradi takšnega stališča, ki sta ga v praksi ves čas brezkompromisno udejanjala, sta imela zelo pogosto težave s cenzuro, policijo, cerkvijo in fašisti, ki so l. 1973 v Milanu ugrabili, pretepli in posilili Franco Rame; že čez dva meseca se je vrnila na oder še z večjim aktivističnim žarom.

Tamara Matevc


Dodatna vstopnina: 3 EUR.


www.nd-mb.si/index.phpVideo