Agenda app

Največji multikulturni festival na prostem v jugovzhodni Evropi

Brez Festivala Lent, ki vključuje tudi mednarodni folklorni festival Folkart, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival Jazzlent, program za otroke in mlade v Parku doživetij, kjer sočasno poteka tudi Art kamp, športne prireditve v okviru Športnega Lenta – skupaj več kot 600 prireditev na več kot 30 prizoriščih, si poletnega utripa Maribora ni mogoče več predstavljati.

Festival Lent je ena najbolj prepoznavnih znamk Maribora. Ob Dravi in drugod v mestnem jedru se zvrsti žanrsko pisana, vendar usklajena paleta različnih prireditev – operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasbe sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave festivala uličnega gledališča, prireditve in dejavnosti za otroke ter športni izzivi. Prepoznavno jedro festivala tvorijo dogajanja na Glavnem odru – velikem plavajočem odru na Dravi, takoj ob Vodnem stolpu.

Že od nekdaj je predel ob južni stranici mestnega obzidja ob reki Dravi najbolj živahen del mariborskega starega jedra. Tam je bil včasih pristan za splave in druga plovila, z mnogimi gostišči, trgovinami in obrtnimi delavnicami pa tudi živahno poslovno, tranzitno in zabaviščno središče mesta. Temu predelu Maribora danes rečemo Lent, nemara najbolj romantičen del sodobnega Maribora, z nostalgično ozkimi tlakovanimi uličicami, ozaljšanimi s privlačnimi gostilnicami, bari, galerijami, trgovinicami… Eno od obnovljenih pročelij nudi oporo častitljivi Stari trti, ki šteje več kot 400 let in velja za najstarejšo trto na svetu.

V takšnem ambientu ob reki Dravi, h kateremu sodijo tudi ostanki mestnega obzidja s Sodnim stolpom na zahodni in Židovsko sinagogo ter Židovskim in Vodnim stolpom na vzhodni strani, vsako leto poteka mednarodni, multikulturni Festival Lent, ki je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. V zadnjem tednu junija in prvem tednu julija, v dneh nepozabnega vrveža in zabave, pritegne na svoja prizorišča tudi do 600.000 obiskovalcev!

Na dosedanjih festivalih na Lentu so nastopili mnogi umetniki svetovnega slovesa. Ob Dravi so koncertirali legendarni Ray Charles, B. B. King, James Brown, Jose Feliciano, Lester Bowie, Stephane Grappelli, Tania Maria, Les McCann, Jimmy Whitterspoon, Maynard Ferguson Big Band, Paquito D’Rivera, Howard Johnson & Gravity, Dr. John, B. Golson, Chicco Freeman, Vocal Sampling, Reggie Workman, Chucho Valdes, Brad Mehldau, Monty Alexander, Ray Brown, Alfredo De La Fé, Bela Fleck, Alvin Queen, Dr. Didge, Esbjörn Svensson, Alfredo Rodrigues, Matt Darriau, Taj Mahal, Malia, Mercedes Sosa, Olodum, Eric Burdon & The Animals, David Byrn, Reggie Johnson, Femi Anikulapo Kuti, Joe Zawinul, Maceo Parker, Living Colour, Omara Portuondo, Cubanismo, Solomon Burke, Keziah Jones, Mat Bianco in mnogi drugi; seveda so vsakoletni gostje festivala številni domači priznani umetniki.

Mednarodni folklorni festival Folkart se odlikuje po kakovosti in raznolikosti gostujočih domačih in tujih folklornih skupin. Festival uličnega gledališča pritegne v Maribor vrhunske skupine iz vsega sveta in vsa pomembna ulična gledališča v Sloveniji.