Agenda app
28 jun / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Folklorni festival FOLKART, Priporočamo
Bolgarija
Čile
Hrvaška
Irska
Rusija - Severna Osetija
Slovenija

Otvoritev 23. mednarodnega folklornega CIOFF festivala in kratka predstavitev folklornih skupin iz:
Bolgarije (Trakia, Plovdiv),
Čila (Ballet Folklorico Universidad Austral de Chile, Valdivia),
Hrvaške (Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana, Zagreb),
Irske (Absolutely Legless, Edinburgh),
Poljske (Jodelki, Radziechowy)
Rusije (Severna Osetija-Alanija: Arfan, Vladikavkaz) in
Slovenije (FS PD Cirkovce, AFS Študent Maribor).


BOLGARIJA: »Trakia«, Plovdiv
Profesionalni, državni ansambel Trakia iz mesta Plovdiv je bil ustanovljen leta 1974 in že po prvih nastopih izkazal svoj edinstveni odnos do kreativnosti in lastnega izraza. Vse od takrat so nastopi te izvrstne bolgarske folklorne skupine posebno doživetje, ki so že zdavnaj presegli zgolj prikaz ljudskih običajev. Bolgarija  z vso ljubeznijo in največjo mero odgovornosti strastno neguje ter ohranja ljudsko tradicijo za bodoče rodove, zato je tudi število folklornih skupin izjemno veliko. Vse po vrsti se odlikujejo z energijo in kvaliteto. Trakia spada v sam vrh in strokovnjaki jo postavljajo ob bok legendarni skupini Pirin, ki je pred leti tudi že nastopila na našem odru. Trakia bo vsekakor eden vrhuncev Folkarta 2011.

ČILE: »Ballet Folklorico Universidad Austral de Chile«, Valdivia
Čile je obmorska država, kjer so skozi razburkano zgodovino pustile pečat različne kulture. Je razpotegnjena država, h kateri spada tudi polinezijski otok Rapa Nui (Velikonočni otok) in zato nam bodo člani skupine med ostalim prikazali tudi tradicionalni ples polinezijskega ljudstva, ki predstavlja 60% populacije tega otoka sredi Pacifika.
Ansambel univerze Austral je nastal leta 1979, v mestu Valdivia. V tistem času so bili edina tovrstna umetniška skupina v svoji regiji. Skozi desetletja delovanja se je skupina razvila v ponosnega glasnika ljudske umetnosti, povezane s kulturnimi koreninami Čila, širše regije in celotne Latinske Amerike. Člani te univerzitetne skupine so profesorji, študenti in zaposleni na univerzi. 

HRVAŠKA: »Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana«,
Zagreb
Ustanovljen je bil leta 1945, z imenom ansambel ‘Joža Vlahović’. Od takrat so v ansamblu delovali priznani in najboljši hrvaški etnokoreologi. Iz njihovih vrst je štiri leta kasneje nastal tudi legendarni hrvaški  ansambel ‘Lado’.
Mnoge nagrade iz nastopanj doma in po vsem svetu pričajo o vrhunski kvaliteti tega najboljšega amaterskega hrvaškega folklornega društva, katerega ustanovitelj in mentor je bil dr. Ivan Ivančan, eden najvidnejših folklornih strokovnjakov. V stanju so izvesti pet popolnoma različnih celovečernih programov. Letos praznujejo 65. obletnico dela.

IRSKA: »Absolutely Legless«,
Edinburgh
Irski folklorni ansambel z domicilom v Edinburgu išče navdih v starodavnem irskem plesnem koraku, ki naj bi ga Kelti prinesli na Irsko pred več kot tisoč leti. Priča bomo udarnim plesnim korakom ‘plesa s trdimi in mehkimi čevlji’. Izvajajo jih v sproščenem in neformalnem načinu, ohranjajoč izvirnost, hkrati pa zvesto sledijo koreninam. Plesalci združujejo eleganco plesa ‘mehkih čevljev’ in moč, trdi ritem ter preciznost plesa ‘trdih čevljev’.
Popolnoma predan pristop irskemu načinu plesnega koraka, ki je obnorel ves svet v moderni in komercialni obliki znani kot “Riverdance”, ponazarjajo tudi skozi tradicionalno irsko glasbo. Kombinacija energije plesalcev ter udarnih keltskih ritmov zabavajo festivalsko občinstvo po vsem svetu. 

RUSKA FEDERACIJA - SEVERNA OSETIJA – ALANIJA, »Arfan«, Vladikavkaz
Folklorna skupina je nastala leta 1991. Mnogi rodovi umetnikov so ji dali svojstven pečat in ponesli njeno ime tudi izven širne domovine. Zaradi svojih umetniških kvalitet so bili pred nedavnim počaščeni z najvišjim priznanjem republike.
Nastopali so širom Evrope in prejemali najvišje nagrade in priznanja mednarodnih festivalov.
Njihov način plesa je odličen prikaz zgodovine dežele in značilnosti življenja ter značaja ljudi. Glasba in plesi so zasnovani na starih ljudskih običajih ter ritmu te divje, oddaljene dežele. Lepota, gracioznost in vrhunska izvedba programa botrujejo njihovemu uspehu. 

SLOVENIJA: »AFS Študent«,
Maribor
Ena najboljših akademskih, torej študentskih folklornih skupin bivše domovine je tudi po osamosvojitvi Slovenije ohranila najvišjo raven kvalitete in iz njenih vrst so izšli tisti, ki so si izmislili mednarodni folklorni festival Folkart. “Pripeljimo svet v Maribor!” je bilo njihovo vodilo. Letos že 23. festival je postal eden najboljših tovrstnih festivalov v Evropi in med najbolj znanimi v folklornem svetu sploh, zato tudi mlajše generacije članov, ki so že zdavnaj zamenjale prvotno zasedbo, sodelujejo pri organizaciji tega uspešnega festivala.

»FS Vinko Korže«, Cirkovce
Je ena najstarejših etnografskih skupin Slovenije. Plešejo izvirne štajerske plese, ohranjajo pa tudi ostala ljudska izročila, kot so igre, ljudske pesmi in šege.


Za ogled prireditve potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.


www.kudstudent.org