Agenda app
30 jun / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Folklorni festival FOLKART, Priporočamo
Bolgarija
Čile
Rusija - Severna Osetija

Nastopi skupin:
Bolgarije (Trakia, Plovdiv),
Čila (Ballet Folklorico Universidad Austral de Chile, Valdivia),
Rusije (Severna Osetija-Alanija: Arfan, Vladikavkaz).


BOLGARIJA: »Trakia«, Plovdiv
Profesionalni, državni ansambel Trakia iz mesta Plovdiv je bil ustanovljen leta 1974 in že po prvih nastopih izkazal svoj edinstveni odnos do kreativnosti in lastnega izraza. Vse od takrat so nastopi te izvrstne bolgarske folklorne skupine posebno doživetje, ki so že zdavnaj presegli zgolj prikaz ljudskih običajev. Bolgarija  z vso ljubeznijo in največjo mero odgovornosti strastno neguje ter ohranja ljudsko tradicijo za bodoče rodove, zato je tudi število folklornih skupin izjemno veliko. Vse po vrsti se odlikujejo z energijo in kvaliteto. Trakia spada v sam vrh in strokovnjaki jo postavljajo ob bok legendarni skupini Pirin, ki je pred leti tudi že nastopila na našem odru. Trakia bo vsekakor eden vrhuncev Folkarta 2011.

ČILE: »Ballet Folklorico Universidad Austral de Chile«, Valdivia
Čile je obmorska država, kjer so skozi razburkano zgodovino pustile pečat različne kulture. Je razpotegnjena država, h kateri spada tudi polinezijski otok Rapa Nui (Velikonočni otok) in zato nam bodo člani skupine med ostalim prikazali tudi tradicionalni ples polinezijskega ljudstva, ki predstavlja 60% populacije tega otoka sredi Pacifika.
Ansambel univerze Austral je nastal leta 1979, v mestu Valdivia. V tistem času so bili edina tovrstna umetniška skupina v svoji regiji. Skozi desetletja delovanja se je skupina razvila v ponosnega glasnika ljudske umetnosti, povezane s kulturnimi koreninami Čila, širše regije in celotne Latinske Amerike. Člani te univerzitetne skupine so profesorji, študenti in zaposleni na univerzi. 

RUSKA FEDERACIJA - SEVERNA OSETIJA – ALANIJA, »Arfan«, Vladikavkaz
Folklorna skupina je nastala leta 1991. Mnogi rodovi umetnikov so ji dali svojstven pečat in ponesli njeno ime tudi izven širne domovine. Zaradi svojih umetniških kvalitet so bili pred nedavnim počaščeni z najvišjim priznanjem republike.
Nastopali so širom Evrope in prejemali najvišje nagrade in priznanja mednarodnih festivalov.
Njihov način plesa je odličen prikaz zgodovine dežele in značilnosti življenja ter značaja ljudi. Glasba in plesi so zasnovani na starih ljudskih običajih ter ritmu te divje, oddaljene dežele. Lepota, gracioznost in vrhunska izvedba programa botrujejo njihovemu uspehu. 


Za ogled prireditve potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.