Agenda app
08 jul / 20:00 / Dvorana Union / Koncert

Jerneja Grebenšek (klavir), Mojca Menoni Sikur (violina), Martin Sikur (violončelo)

Spored:

Gabriel Fauré (1845 – 1924): Klavirski trio v d-molu op. 120

Allegro, ma non troppo

Andantino

Allegro vivo

Joaquín Turina  (1882 –1949): Círculo … (Krog), op. 91, Fantazija za violino, violončelo in klavir

Amanecer (Zarja)

Mediodía (Poldan)

Crepúsculo (Somrak)

Johannes  Brahms  (1833–1897): Trio op. 101 za klavir, violino in violončelo v c-molu
Allegro energico
Presto non assai
Andante grazioso
Allegro molto

KLAVIRSKI TRIO ARS MUSICA je komorni sestav, ki pogumno vstopa v slovenski in evropski kulturni prostor. Leta 2004 nastali trio sestavljajo pianistka Jerneja Grebenšek, violinistka Mojca Menoni Sikur in violončelist Martin Sikur, ki so si po končanih študijih doma in v tujini zaželeli komornega muziciranja.

Skrbno oblikovani sporedi, izvajalska odličnost in naklonjenost glasbi novega časa so odlike, ki so jim odprle koncertne odre po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini. Mnogi njihovi koncerti so bili arhivsko posneti za Radio Slovenija in Radio Koper.  So izkušeni komorni glasbeniki, ki so jim skupni ljubezen do detajlov, občutek za razpoloženja in veselje do odkrivanja v glasbi. Njihov repertoar zajema dela iz različnih stilnih obdobij. Krstno so izvedli že več del slovenskih skladateljev. Od leta 2005 do leta 2007 so se izpopolnjevali pri vrhunskem pianistu Chia Chou-u iz Tria Parnassus na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

 

Pianistka JERNEJA GREBENŠEK je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Aciju Bertonclju, umetniško specializacijo pa je končala pri prof. Laszlu Baranyayu. Na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu je pri prof. Käthe Wittlich zaključila magistrski študij klavirske komorne glasbe. Izpopolnjevala se je na mnogih mojstrskih tečajih, med drugim pri profesorjih Vassilyju Lobanovu, Jakobu Lateinerju, Paulu Guldi, Riti Kinki, Altenberg Triu. Je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj (Nova Gorica 1989, Sarajevo 1989, Velenje 1990, Beograd 1990, Ljubljana 1998). V letu 2005 je izvedla serijo solističnih recitalov v ciklu PIANISSIMO v organizaciji EPTE Slovenije. Številni koncerti, tako solistični kot tudi v komornih zasedbah, so bili posneti za Radio Slovenija in ÖRF. Kot komorna glasbenica deluje z mnogimi domačimi in tujimi glasbeniki. Poučuje v programu umetniške gimnazije na GŠ Fran Korun Koželjski v Velenju, kot asistentka pa na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

 

Violinistka MOJCA MENONI SIKUR je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dejana Bravničarja. Na isti akademiji je leta 2003 uspešno zaključila specialistični podiplomski študij. Svoje znanje je nadgrajevala pri prof. Pavlu Vernikovu na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru (Italija) in na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri profesorjih Vaclavu Snitilu, Christiani Hutcap, Igorju Ozimu, Henry-ju W. Meyerju, Dori Schwarzberg in Chia-Chou-u. Je prvonagrajenka Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije. Za izvedbo violinskega koncerta M. Brucha s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Že v času študija je veliko pozornosti posvečala komorni igri in kot članica prvotne zasedbe tria Mefisto (violina, klarinet, klavir) prejela študentsko Prešernovo nagrado za izjemne dosežke na področju komorne glasbe. Kot solistka je večkrat nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s katerim je izvedla dela Händla, Mozarta, Bacha, Vivaldija, Brucha, Ravela in Chaussona. Kot komorna glasbenica sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Je tudi vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in ustanovna članica Komornega orkestra solistov Društva Slovenskih skladateljev.

 

Violončelist MARTIN SIKUR je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Cirila Škerjanca. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri profesorjih Hansu Eriku Deckertu, Bernhardu Gmelinu, Wen-Sinn Yangu, Martinu Ostertagu, Eleonor Schoenfeld in Thomasu Brandisu. Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler, s katerim je koncertiral po Evropi in na Japonskem pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov (Claudio Abbado, Pierre Boulez, Franz Welser-Most, Ingo Metzmacher, Ivan Fischer). Septembra  2002 se je v organizaciji slednjega izpopolnjeval na Akademiji Gustav Mahler v Ferrari (Ferrara Musica), ki deluje pod umetniškim vodstvom violinista Thomasa Brandisa. Kot solist ali komorni glasbenik  je nastopal doma in v tujini (Anglija, Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija in Japonska), na Festivalu Slowind, Ljubljanskem poletnem festivalu, Festivalu Lent, na Kogojevih dnevih in drugod. Je član Orkestra Slovenske filharmonije, deluje tudi kot pedagog na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Je član Ansambla Gaudeamus.

 

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.

 

 


www.trioarsmusica.com