Agenda app
05 jul / 19:30 / Jurčkov oder / Koncert

Miran Waldhütter (harmonika, vokal), Dušan Waldhütter (kitara, vokal)

Prerez četrt stoletja glasbenega ustvarjanja bratov Waldhütter, sicer tudi ustanovnih članov ansambla Frajkinclari in hkrati avtorjev velike večine njihovih skladb, bo prinesel izbor najboljšega, najbolj odmevnega in nagrajenega, kar sta brata v tem času napisala, uglasbila, zaigrala in zapela, predstavila pa bosta še nekaj doslej nikdar zaigranih skladb.

Glasbeno pot s samostojnimi nastopi in lastnimi skladbami sta brata Waldhütter začela leta 1986. Pred tem sta skupaj igrala v harmonikarskem orkestru KUD Pošta v Mariboru, kateremu je Miran kasneje tudi dirigiral, Dušan je začenjal svojo samostojno pot kot pevec v pri ansamblu Coctail Party Band v Ljubljani. Kot redna člana inštrumentalnega ansambla Akademske folklorne skupine KUD Študent iz Maribora sta v desetletju in pol, ki je sledilo, nastopila v večini evropskih držav in muzicirala na gostovanjih tudi v Avstraliji, Aziji in Južni Ameriki. Ob tem pa ob različnih priložnosti tudi sama nastopala z lastnim in tujim glasbenim repertoarjem.

Njuna odmevna pot na avtorskem in izvajalskem področju se je začela v družbi z Ivanom Finžgarjem in Srečkom Zorkom; leta 1995 so ustanovili ansambel Frajkinclarji, s katerim so v več kot petnajstih letih izdali štiri albume, posneli kup videospotov in se udeležili vseh pomembnih slovenskih glasbenih festivalov, od koder so se zmeraj vračali s priznanji občinstva in strokovnih komisij. Najvišja glasbena priznanja so osvojili na ptujskem, vurberškem, dravograjskem, cerkvenjaškem in števerjanskem festivalu, bili večkrat nagrajeni na Festivalu narečnih popevk v Mariboru in zmagali na Naj polki. Nastopili so tudi na Melodijah morja in sonca v Portorožu, Hit festivalu v Domžalah in Country festivalu v Mostecu, bili so vabljeni na evropski glasbeni festival v nemški Dresden in na gostovanje v Švico. Skoraj vseh festivalov so se udeležili s skladbami, katerih besedilo je napisal Dušan, skladbo pa Miran Waldhütter - kar velja tudi za slovensko Naj polko leta 1998. 

Dušan in Miran Waldhütter sta v teh letih napisala in uglasbila številne skladbe, ki so poslušalcem poznane predvsem v izvedbi Frajkinclarjev. Poleg ustvarjanja v tej znani pristno štajerski zasedbi pa s svojo harmoniko in kitaro nastopata še vedno tudi v duetu - kot na začetku glasbene poti, le bogatejša za četrt stoletja glasbenih izkušenj z odrov po vsem svetu.

 


waldhutter.si