Agenda app
30 jun / 18:00 / Oder Park doživetij / Lutkovna predstava

Igrata: Jose, Tomislav Tomšič
Režija in priredba teksta: Marek Bečka
Glasba: Vit Brukner, Jose
Avtor songov: Jose
Likovna zasnova: Robert Smolik
Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje luči in zvoka: Nace Hočevar, Marko Levičnik
Produkcija: Mini teater, Ljubljana


Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev diplomantov znamenite praške DAMU, sicer zdaj tudi profesor te najbolj znane evropske gledališke akademije, Marek Bečka, se je odločil, da v Mini teatru pripravi na svoj izvirni, samosvoj in zanj prepoznavi način, znano pravljico o mlinarjevem sinu in govorečem mačku.

Živeli so trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat – pameten, a ne preveč lepega značaja – si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič razen ubogega Mačka. Najmlajši brat je žalosten in potrt, ko pa ga Maček ogovori - kakšno presenečenje … Mladi mož mora obljubiti, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval Maček. Njuna pot do sreče je odprta, obljubi Maček. Seveda se začne Maček takoj prilizovati kralju in njegovi hčerki, mladi princesi. Čeprav se mladenič noče odreči plenu, ki sta ga z Mačkom skupaj nalovila, je Maček trdno odločen in hiter. Kralj namreč mora dobiti darila s strani Njegove Visokosti, gospoda Grofa iz Slamne Grrraščine (Strrawlledge) – kot se zdaj glasi izmišljeno ime mladega moža.

Nekega dne, ko kralj že dobro pozna Mačka, je kraljeva družina s kočijo na sprehodu po okolici. Mladi mož se kopa, ko Maček začne vpiti: »Na pomoč, tatovi!« Kralj podari golemu mladeniču prekrasna oblačila in ga povabi k sebi v kočijo. Princesa in mladenič se v hipu zaljubita. Maček dirja pred kočijo in vse delavce na poljih poprosi, naj na vprašanje, čigava so polja in travniki, odgovorijo: »To so polja našega dobrega Grofa iz Slamne Grrraščine.« Vendar pa brez težav ne gre. Lastnik vseh posesti, vključno s prelepim gradom, je strašni velikan, ki zna tudi čarati. Maček ga ponižno prosi, naj mu pokaže svojo moč, in velikan se spremeni v leva. Potem pa ga prebrisani Maček prosi, naj se spremeni v miško, kar velikan tudi nemudoma stori – in maček ga pohrusta. Prav tedaj pa se v grad pripelje kralj. Ves navdušen ponudi mladeniču mlado princeso za ženo. Ding, ding. Srečen konec.

Marek Bečka, rojen leta 1964 v Pilsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhteljni in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova prva režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Obuti maček, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh.

Predstava traja 40 minut.


www.mini-teater.si/client.si/index.php