Agenda app

Odmevi Festivala Lent 2011

»Thank you for great sound on the stage, one of the best I ever had.«
Stewart Sukuma, ob koncu koncerta na Glavnem odru


"Festival Lent je najboljši festival v Sloveniji."
Janez Dovč, glasbenik, skladatelj, umetniški vodja Agencije Celinka


»Iskrene čestitke Lentovcem v Narodnem domu in iskrena hvala Nataliji (Postružnik, op.).
Hkrati prosimo za dovoljenje, da lahko ta članek poobjavimo v naših IRDO e-novicah, ker, draga Natalija, poveš točno to, kar Narodni dom s svojo ekipo daje Mariboru, in kar bi Maribor moral biti večkrat, mi vsi pa to ceniti.
Hvala vam vsem v Narodnem domu in hvala Nataliji, da je povedala to naglas, kar vsi v srcih vemo in čutimo. To je prava prestolnica kulture … vsako leto v Mariboru!«
Anita Hrast, direktorica Inštituta IRDO
v odzivu na članek Natalije Postružnik, ki je bliskovito zakrožil po spletu


»Si ne morem kaj, da vas ne bi pohvalila, ker ste prav že kičasti, tako dobro se prav vsakič počutimo v vaših rokah, dragi Štajerci! Včeraj sem domov peljala poln avto navdušenih babnic in tudi moški so morali priznati: LENT NAS JE OČARAL ...
... in upam, da smo tudi mi primaknili en majhen svetleč kamenček v mozaik vašega poletnega projekta! Bravo, Tina!«
Natalija za KUD GG Trubadur


ODMEVI NA FOLKART 2011
O teh pohvalah in pohvalnicah bi lahko govorili tri ure, pa en dan in še prek … če ne bi bili skromni. Če se že zalotim, da sploh razmišljam na tak način, pridem do zaključka, da smo organizatorji že tako navajeni tega našega garanja, da sami pravzaprav ne vidimo, kakšno veliko delo opravljamo. Sploh imam to leto občutek, da je v času festivala mesto polno zadovoljnih, pozitivno naravnanih obrazov in da so običajni očitki v stilu »vedno isti program, čevapčiči in veselica po pleskavično« pravzaprav le odraz skrajno nezadovoljnih ljudi na splošno – le-tem niti kakšen polet v vesolje ne more več pomagat.

Mimogrede … kaj pa je sploh narobe s čevapčiči? Je pa res, da je letošnji SladoLENT pokazal, da lahko pričaraš čudeže – če je le volja. In Mariborčani – kapo dol! Tako hitro, kot so bili trije dnevi te kulinarično-kulturne poezije na Lentu razprodani, se niti največji nergači ne morejo obračati po vetru. Najbrž še zajemajo sapo.

Najlažje je kritizirat, ponavadi stvari, ki jih niti videli niso, kaj šele obiskali in DOŽIVELI! Jasno, vsem ne more biti vse všeč, hvala bogu! Če pa v takšnem kulturnem kotlu ne najdeš mineštre zase, si pošteno priznaj, da te kultura in umetnost ne zanimata, pa smo vsi srečni.

Zato so pohvale od nastopajočih, od skupin, ki so prekrižarile že tričetrt sveta in nešteto festivalov (posamezni stari mački so bili že na več kot 90-tih svetovnih festivalih) edine merodajne smernice, ki v hipu pometejo s predsodki v stilu »dolgčas, vedno isto, sami čevapčiči in pleskavice«.

Nazaj k folklori.

Hrvati so bili prav radovedni – prevohljali so ves Maribor ter raziskovali vse, kar jim je prišlo pred oči; uživali so kot še nikoli. Njihov šef je dejal, da so mu starejši člani povedali, da bo festival dober, ampak, da bo tako dober – »niti u snu!« V en glas so bili enotni: »Pravzaprav je dovolj en Folkart na leto in ne potrebujemo več turnej!« No, to je vsekakor pretiravanje, vendar so bili v pohvalah iskreni in hvaležni za teden, ki ga ne bodo zlepa pozabili.

Poljaki so bili razigrani in utrujeni. Predvsem od druženja, igranja ter petja, dejali pa so, da bo tale naš Folkart krepko dvignil njihova pričakovanja kaj folklorni festival sploh je! Še včeraj je vodja pisal, da so še vedno pod vtisom celotnega dogajanja v Mariboru.

Irci – pravijo, da je bil to »Best festival ever!« redno nastopajo na razvpitem edinburškem festivalu, kjer so vstopnice za en sam dogodek dražje, kot je naš Popotni list za celotni festival – pa niso čisto prepričani, če bi še hvalili Edinburgh – po vsem, kar so videli in doživeli na Festivalu Lent. Se strinjam – verjetno moraš le odpreti um in srce, pa vidiš marsikaj, česar ti v mrak odeta duša ne pokaže.

Osetijci, mladi in nadvse strogo vzgajani Osetijci, so bili resnih obrazov ter pokončne drže ves čas festivala, čeprav so se proti koncu bolj odprli ter sprostili – njihova vodja, nekakšen skupek značilnosti Železne Lady ter Golde Meir, jim ni dovolila običajne mladostniške sproščenosti, je pa na koncu izjavila, da so izjemno zadovoljni in da so se mladi plesalci odlično počutili. Sami so ob odhodu pokazali, kako se jim je priljubil naš festival – nikakor se niso hoteli zbasati v avtobus in so se poslavljali dobre tri ure!

Čilenci so veselo prhutali naokoli, privoščili so si marsikatero sprostitev, nakupovalne izlete v naše trgovine, njihov vodja pa je mrko tuhtal, da ima pravzaprav problem … čaka jih skoraj dvomesečna turneja po evropskih festivalih in že naš Folkart kot prvi na turneji je bil preprosto perfekten … le kako naj jim razloži, da ostali ne bodo tako popolni?

Bolgari so se potrudili in vsem že z zunanjo držo razkazovali svoj profesionalni status; kljub temu so bili nad dogajanjem in festivalom navdušeni. Njihovo zadovoljstvo se je z vsakim dnevom bolj očitno poznalo, predvsem na nastopih – vložili so maksimalni trud in nam ponudili zares vrhunske predstave. Čeprav so jih, po mojem mnenju, npr. mladi Hrvati krepko 'prešišali' – predvsem po pri-srčnosti.

Slovenci pa … domača skupina, gostitelji AFS Študent so itak skrajno ponosni na Folkart. Med Kudovci leta krilatica: »Najboljša turneja je Folkart!«

Ostale slovenske skupine, ki nastopijo na otvoritvi in zaključku Folkarta, letos sta bili to skupin iz Cirkovc in Artič, pa so predvsem ponosne, da imajo priložnost nastopiti na enem najbolje organiziranih, najbolje tehnično opremljenih ter enem največjih evropskih folklornih festivalov predvsem zato, ker je to posebne vrste prestiž, pa še na slovenskih tleh.

Sami »naj-erlativi«, kajne?
Pa naj bodo … so trenutki, ko mora skromnost odstopiti mesto realnemu stanju.

Saj tega ne pravimo mi sami, vse te pohvale so nam izrekli udeleženci, torej tujci, člani skupin in njihova vodstva, ki zelo dobro vedo, o čem govorijo. Zato se lahko realno veselimo, da smo ponovno uspeli spraviti skupaj dogodek, na katerega smo lahko upravičeno ponosni!

Alenka Klemenčič, producentka Folkarta


»Najlepše se vam zahvaljujem za izkazano pozornost. Festival Lenta je tako na poslovnih kot na zasebnih obiskih vsekakor upravičil zaupanje. Moram pa reči, da me je kot mladega očka najbolj navdušil Art kamp v parku. Hvala in se vidimo naslednje leto!«
Borut Pelko, koordinator partnerskih mest
MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture


»Donacijo sem dal zato, ker podpiram festival LENT in ekipo, ki ustvarja ta poletni festival. Izraža dejansko podporo ustvarjalcem Festivala LENT. Vse dobro in lep pozdrav celotni ekipi Festivala Lent z Gogotom na čelu. Upam, da boste festival pripeljali uspešno do konca.«
Donator festivala


»Festival Lent je eden izmed boljših festivalov pri nas in vsako leto si ogledam veliko odličnih predstav/koncertov, ki jih ponuja (tako rekoč skoraj zastonj, glede na to, da je mnogokrat cena samo enega koncerta veliko višja, kot stane cel bilten (sploh če si študent, kot sem sam).«
Matej Ačko


»V čast mi je, da lahko po svojih zmožnostih pomagam našemu festivalu. Še veeeeliko uspešnih poLENTnih druženj.«
Zdenka Krizanič