Agenda app

Lent je med najboljšimi v Evropi

Folklorne skupine iz vsega sveta so se pred današnjim vrhuncem Folkarta čez dan odpravile na povorko po mestu in se predstavile obiskovalcem mariborskega mestnega jedra in nakupovalnega centra Europark. Narodne noše, običaji, ples in glasba z vsega sveta so dodobra poživili mestne ulice in zasluženo poželi številne aplavze in dobro voljo sobotnih sprehajalcev. Pisana druščina je startala pri domu Lizike Jančar in se odpravila do Grajskega trga, kjer se je dogajanje ob številni publiki tudi najbolj razživelo.

Iz sosednje Hrvaške se je predstavil Zagrebački folklorni ansambel dr. Ivana Ivančana, njegov vodja Duško Janjatović pa ni mogel skrivati navdušenja nad Festivalom Lent. »Vtisi iz zadnjih dni so fenomenalni. Organizacija je izvrstna, vodiči super, vzdušje je prijetno, tempo dogajanja in obveznosti je ravno pravi in ni prenaporen. Spoznali smo veliko novih prijateljev in dobili tudi veliko ponudb za prihodnje nastope,« je povedal izkušeni Janjatović, ki je s svojo skupino nastopal že po vsej Evropi in svetu, ter zaključil, da je Folkart na Lentu gotovo najboljši folklorni festival v tem delu Evrope in med najboljšimi na vsej stari celini.

Prvo evropsko izkušnjo so v Mariboru dobili čilski folkloristi iz Valvidie, ki so z južnoameriškim melosom navdušili obiskovalce na Grajskem trgu. »Zelo smo veseli, da se lahko prvič družimo s folkloristi iz vse Evrope. Všeč so mi njihovi nastopi in glasba, saj izražajo veliko mero veselja. Ves festival je za nas čudovita izkušnja, veliko je bilo prijetnega druženja, novih prijateljev in prav malo žalosten sem, da jutri odpotujemo naprej,« je razložil eden od odličnih čilskih plesalcev Sebastian Flores in dodal, da je Maribor prva postaja na njihovi turneji po vsej Evropi.

»Celoten festival je zelo lep, veliko ljudi nas gleda in po odzivih sodeč so zelo zadovoljni, saj se aplavzi kar vrstijo,« je bil zadovoljen poljski folklorist iz Radzehova Marek Jeziorski, ki se je s skupino uspel podati tudi po drugih prizoriščih in bil predvsem presenečen, da »vso mesto živi s festivalom.« Z njim se je strinjala tudi Diane Newman iz irske folklorno-glasbene skupine Absolutely Legless, ki je tako na Glavnem odru kot v parku in na Grajskem trgu s svojo živahnostjo in pravim irskimi duhom navdušila številne ljubitelje kulture. »Glavni oder je eno najlepših in najboljših prizorišč, na katerem smo kdajkoli nastopili. Vse je res čudovito. Tukaj na trgu pa je bilo spet nekaj posebnega, saj smo lahko navezali bolj tesen stik s publiko in najbolj nas je razveselilo, da so nas domačini tako dobro sprejeli.«