Agenda app

Petek, 24. junij

GALA 2011 s 300 glasbeniki
21:30, Glavni oder na Dravi

Gala 2011 bo dogodek posebne vrste, saj bo na Glavnem odru združil pihalni orkester, osem zborov ter dva solista, skupaj kar 300 glasbenikov, povabljenih zaradi vsaj dveh razlogov za praznovanje: 80 let je minilo od ustanovitve Pihalnega orkestra KUD Pošta in 60 let je od začetka glasbenega udejstvovanja vodje orkestra Ervina Hartmana.
Pihalni orkester KUD Pošta že dolgo ni več samo poštni, temveč je mariborski in slovenski. Danes je to 80–članski orkester, ki se na tekmovanjih v Sloveniji uvršča v najzahtevnejšo kakovostno skupino. Orkester je z raznovrstnim programom usmerjen predvsem h koncertni glasbi in simfoničnem zvoku.
Dirigent orkestra je Ervin Hartman. Kot dirigent, žirant in referent je gost na različnih seminarjih, simpozijih in tekmovanjih v Sloveniji, drugih Evropskih državah in ZDA. Je predsednik Zveze slovenskih godb in eden od vodilnih članov predsedstva Mednarodne glasbene zveze CISM. Je tudi član mednarodnega združenja – WASBE. Poleg umetniškega in organizacijskega udejstvovanja je Ervin Hartman aktiven tudi kot skladatelj, aranžer, raziskovalec in glasbeni založnik.


ART KAMP v Parku doživetij – danes že od 16. ure naprej
16:00 - 20:00, Mestni park

Art Kamp - na skoraj 5.000 kvadratnih metrih zelenic in poti
Art Kamp - kulturne, znanstvene, športne in prostočasne aktivnosti
Art Kamp - obiskovalci vseh generacij v dogajanju aktivno sodelujejo.
Art Kamp - trajnostno in ekološko ozaveščeno naravnano dogajanje

Art Kamp je dnevni del Festivala Lent, ki zvabi na prosto vse ustvarjalce, raziskovalce, pohajkovalce, starše, otroke, babice in dedke. Več sto mentorjev in mentoric navdušuje in motivira od najmlajšega do najstarejšega obiskovalca za ročne spretnosti, igre, naravoslovna znanja in reciklažo. Obiskovalci se seznanjajo z različnimi svetovnimi kulturami.
Oder Art kamp in Oder Park doživetij zaokrožata dogajanje. Dopoldan je čas za Festival ŠUM - Šolska umetnost mladih, popoldan pa za gledališke ter lutkovne predstave, koncerte in plesne produkcije. Veliko udeležencev si želi, da bi Art Kamp trajal celo poletje. Kaj vse bomo lahko počeli letos?

Glasba in plesi sveta – Ujemi ritem in spoznaj svet
Spoznajmo ali izdelajmo tradicionalne inštrumente (lončeni bas, koruzna raglja, čivnik, piščal, žabica, brnivka, digeridoo, afriški boben, kastanjete, rainmaker). Skozi neznane instrumente spoznajmo glasbo sveta in se naučimo indijski, afriški ali kak drug ples.
Kulturna dediščina – Etno mojstrovine
Mojstri domače in umetnostne obrti nam predstavijo avtentične predmete, ki jih izdelamo s pomočjo lastne ustvarjalnosti (polstenje, mozaik, panska končnica, pahljača).
Živimo zdravo – Vem kaj pojem
Paradižnik in origano - hrana italijanska, rdeče vino in pehtran - francoska, kisla smetana - ruska, limona in cimet – grška, sojina omaka – kitajska. Pestrost kuhinj različnih kultur, izmenjava receptov in zeliščni raj.
Festival naravoslovja  Izziv – izum
Popeljemo vas onstran leč mikroskopov, vse do zvezd. Sodelujete lahko v delavnicah tehnike, fizike, robotike, matematike, kemije ali biologije; skozi delavnice spoznajte slovenskega raketnega inženirja Hermana Potočnika – Noordunga in njegovo knjigo Problem vožnje po vesolju.
Festival športnih aktivnosti – Gibki, prožni, vsega zmožni
Dopoldan: zabavne in zanimive športne urice v naravi (skrivalnice med drevesi, iskanje skritega zaklada, štafetne igre), motorični poligon, igra z žogami, družinske olimpijske igre, tečaji različnih vodnih športov na Mariborskem otoku …
Popoldan: v sodelovanju s športnimi društvi - borilne veščine, spoznavanje strelskih lokov ali sabelj, ples z akrobatskimi društvi,  velike in male prožne ponjave, hokej na travi, nogomet, rugby, kriket, namizni tenis, veslaški simulatorji, ježa ponija, slackline …


RAMBO AMADEUS: Veliko besed za prazen nič
22:00, Vetrinjski dvor

Rambo Amadeus je glasbenik in pevec, ki ga že leta spodbujajo, naj se poskusi kot stand-up komik. Nastop na Festivalu Lent v Vetrinjskem dvorcu bo prva priložnost, pri kateri bo lahko vztrajal pri svojih edinstvenih didaskalijah. Kdor preživi, bo poročal.
Predstava bo v srbskem jeziku.


MLADININ ODER– letos na novi lokaciji v klubu Satchmo
23:30, Mladinin oder

Novomeščan Miha Blažič alias N'Toko velja za tehnično najbolj izpopolnjenega slovenskega raperja. Po petih letih ustvarjalnega premora ter začasni samoukinitvi se N'Toko znova vrača na slovenske odre. Novembra 2010 je izdal svoj tretji solistični album v slovenskem jeziku, ki nosi naslov »Parada ljubezni«. N'Tokova največja kvaliteta so, kot vedno, izredno močna besedila, ki jim večni svetovni popotnik dodaja lastna videnja globalne okolice. "Parada ljubezni" je skoraj v celoti njegovo delo, saj je za vsa besedila, vokale in podlage (razen ene), poskrbel N'toko sam.