Agenda app

Vročica sobotne lentovske noči (in dneva)

Prvi vrhunec Festivala Lent je za nami. Včeraj je vsaj malo zalental skorajda vsak Mariborčan in obiskovalec Maribora od drugod. Dogajalo se je po vsem mestu,  prizorišča pa so bila bolj ali manj nabito polna. Na svoj račun so poleg ljubiteljev glasbe in gledališča, ki so v lentovski utrip dodobra vpeti že več kot teden dni, prišli tudi športni navdušenci, ljubitelji folklore, lovci na spektakle, ki so nestrpno pričakovali veličastni ognjemet, ali pa zgolj sobotni sprehajalci, kofetkarji in rekreativci.

Ko se je dogajanje petkovega večera na Mladininem odru z drum'n'bass gurujem John B.-jem in na elektronskem odru Creative Underground z rojstnim dnevom Chakre komaj prav razživelo, se je v Taborki ob polnoči že začel odvijati turnir v hitropoteznem šahu, ki je trajal ves dan. Pestro športno dogajanje je vso soboto spremljalo bogat kulturni program in med drugim ponujalo turnir v frizbiju, badmintonu, plezanju, za ljubitelje adrenalinskih športov pa Mednarodni Den Devils dirt jump contest in zdaj že rednega športnega spremljevalca Lenta, prvenstvo Jet ski Alpe Adria.

Že čez dan so obiskovalce po mestu navduševali folkloristi, ki so se podali na tradicionalno folklorno povorko. Kamor so prišli, so poželi bučen aplavz in pritegnili številne radovedne poglede, najbolj živahno pa je bilo na Grajskem trgu. A to je bilo seveda le segrevanje pred večernim vrhuncem na Glavnem odru, ko so svojo kulturo pred nabito polnimi tribunami najprej predstavili otroški folkloristi iz vsega sveta, potem pa še njihovi starejši kolegi.

Kot vedno je bilo čez cel dan živahno tudi v Art Kampu v Mestnem parku, kjer so se delavnice, predstave in koncerti kar vrstili, ter na Mariborskem otoku. Znova so oživela tudi dvorišča Maribora, ki bodo v naslednjih dneh ponujala številne dogodke v intimni atmosferi pozabljenih kotičkov mesta. V SNG-ju so  nas razvajali plesni mojstri na Odprti plesni sceni, gledališki oder Rotovž in stand-up oder v Vetrinjskem dvoru sta znova pokala po šivih, kulinarične sladokusce pa je na Benetkah z največjimi slovenskimi kuharskimi in enološkimi mojstri razvajal Sladolent.

Vroče dnevno dogajanje je ohladil poletni naliv, a le za kratko, saj je le pripravil teren za vročico sobotne lentovske noči, ki so jo podžigali sami odlični glasbeniki. Na Večerovem odru so dobro vzdušje pripravili rokerji Red Five Point Star, do konca pa so obiskovalce razvneli odlični zagrebški punk-rokerji Kawasaki 3p. Izjemno atmosfero je na Jazzlentu pričaral legendarni Cyro Baptista, v Sodnem stolpu pa je bilo znova premalo prostora za vse, ki so želeli uživati v vrhunski glasbi z romskim pridihom izpod prstov izvrstnega kitarista Damirja Kukuruzovića.

Težko pričakovani ognjemet se je vedno bolj bližal in vsekakor se je splačalo počakati na pisan spektakel nad reko Dravo, ki je vse poglede pritegnil v večerno nebo nad Mariborom. A to še nikakor ni pomenilo konca pestrega sobotnega lentanja, saj so se vesele družbe hitro porazgubile v klub Satchmo na Mladinin oder, kjer jih je z energično glasbo pričakal Yan Baray, in v Udarnik na elektronski oder Creative Underground, kjer so se do poznih jutranjih ur lahko razživele ob zvokih prvovrstnega drum'n'bassa, za katerega so skrbeli YooRonYaa, Damaris in Mark van J.