Agenda app

Danes na Lentu (7. julij)

JIMMY CLIFF (JAM)
21.30, Glavni oder

Igralec, glasbeni inovator, pevec, avtor pesmi, glasbeni producent, "Artivist", poslovnež, in še veliko več – legenda reggae-ja prihaja na Glavni oder Festivala Lent! Dobitnik najvišje nagrade Order of Merit za dosežke v umetnosti in glasbi na Jamajki. Svoj specifični glas je odkril že v osnovni šoli. Že njegov drugi posnetek Hurricane Hatty je postal hit št. 1 na Jamajki. Kdo ne pozna njegovih, Reggae Night, I can see clearly now, The lion sleeps tonight in You can get if you really want?

Če v resnici želite Jimmyja Cliffa, si rezervirajte 7. julij na Festivalu Lent 2011.
Kot pravi sam: »I am not Johnny come lately neither yesterday man, I live with the time you can catch me online.« 


THE SYNDICATE: JOE ZAWINUL BIRTHDAY CONCERT (FRA , BRA, SEN, CIV, MAR)
22.00, Jazzlent

Joe Zawinul je bil eden najbolj legendarnih, vizionarskih in vplivnih instrumentalistov in glasbenih vodij, kar jih je v jazzu sploh bilo. Njegova smrt v letu 2007 je zapustila v glasbenem svetu veliko praznino, ki je nikdar ne bo moč zapolniti - a če je kdo tega sposoben, so to edino The Syndicate: originalna skupina, ki jo je sam Zawinul izbral kot gonilo svojih inovativnih in nadžanrskih glasbenih snovanj po tem, ko je sredi osemdesetih let razpustil Weather Report. 
Na ekskluzivnem slovenskem nastopu, natanko ob rojstnem dnevu Joe Zawinula, bo izvirna postava sindikata dokazala, da jih je Zawinul (i)zbral ne le zavoljo tega, ker so vsi po vrsti virtuozi svojih glasbil, temveč tudi zato, ker na edinstven, le Zawinulu lasten način prispevajo zvok k celoti skupine. Prav zaradi Zawinulove brezčasne vizije se je kolektiv odločil nadaljevati njegove sanje in delo - kaj več kot to si danes ni moč želeti.


TOVARNA 1 (NED), Compagnie Doedel
22.30 Trg svobode

Ognjena predstava
Svet industrije, kjer se srečujejo različni elementi - ogenj, voda, para in kovina. Trdo okolje, ki zahteva vsakodnevno fizično delo. Industrijska glasba zapolnjuje zrak. Delavci pridejo in stroj se sproži. Korak po korak hitrost stroja narašča. V spodnji etaži ljudje nalagajo gorivo v stroj in postopoma ves svet postane viden.
Ko igralci prodirajo v strukturo se v zrak poganjajo slapovi ognja. Curki plamenov švigajo v nebo, medtem ko delavci spodaj prizadevno garajo. Zdi se, da se bo razpoloženje v tovarni razraslo v organiziran kaos. In kot da bo svet razneslo se začne spopad med elementi.
Borba med moči in nemoči, med sprejeti to, da si velik in obenem zelo majhen.


ŽIVA DVORIŠČA MARIBORA
15.00 - 22.00 Gosposka 11, Barvarska 5, Lekarniška 3

Program Živa dvorišča oživlja ulice mestnega jedra tako, da nanje ob sodelovanju prebivalcev povabi razne kulturne ustvarjalce, ki dvorišča ponovno oživijo kot prostor druženja in dobre volje. Končni cilj programa je, da tovrstne aktivnosti zaživijo samostojno v organizaciji prebivalcev samih, dvorišča pa se v vsej svoji lepoti in dodatnim programom pokažejo tudi drugim obiskovalcem v času večjih prireditev. 
Letošnji program je pester, njegov skupni imenovalec pa je predvsem izboljšanje kvalitete življenja v mestu. Zvrstile se bodo različne delavnice, od sitotiska do kuhanja, od popravljanja koles do zasajanja uporabnih zelišč. Dvorišča bodo odstopila prostor mariborskim ustvarjalcem, predstavam uličnega gledališča, vabila na piknik, služila kot prostor za razstave in instalacije. 
V upanju, da bo iz piskrčka, ki smo ga pristavili k razvoju mesta, sčasoma nastal velik talilni lonec idej, znanj in iniciative, vas vabimo, da raziščete Živa dvorišča Maribora!