Agenda app

Bring your dancing shoes

Tukaj je! Zadnji dan Festivala Lent 2011. Čaka nas še več deset prireditev, predstav in koncertov – nato pa spakiramo, pospravimo in si zasluženo nazdravimo. A gremo lepo po vrsti …

Na Jazzlentu danes eden najbolj priznanih afriških glasbenikov, to je gospod Ebo Taylor s svojo Afrobeat Academy. Glasbeniki so v Maribor prispeli že včeraj in se tukaj zelo dobro počutijo. Pravkar so bili videni na poti v Mestni park, da si ogledajo tudi dnevni del lentanja.

Ebo Taylor je eden najbolj prodajanih glasbenikov v Afriki. In ko rečemo najbolj prodajanih v Afriki, govorimo o desetinah milijonov prodanih plošč. Ali za bolj plastično primerjavo: Ebo ima več prodanih plošč v Nigeriji kot Rolling Stones v Nemčiji.

Ustvarja že od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Eden od njegovih zelo tesnih prijateljev je bil tudi Fele Kuti. Ebo in Fele sta bila tudi sostanovalca v času študija v Londonu.

Ebo Taylor je največji sloves doživel prav s spremljevalnim Afrobeat Academy, s tako zasedbo kot bodo danes tudi zaključili letošnji Jazzlent. Veličastno. Danes so glasbeniki sicer povečini mlajše generacije, a slišijo se vrhunsko kot leta 1972!

Pa saj veste, če želite pravo kitajsko hrano, ne greste v slovensko kitajsko restavracijo. Tako je z Ebom – kdor želi res tisti pravi, pravcati, originalni afrobeat – nocoj ob 22h na jazzu. Razmigajmo boke in roke! Pa obujmo plesne čevlje, danes je parter namenjen miganju!

A afrobeata ne boste deležni le na jazzu – nocoj na Večerovem tudi Kokolo Afrobeat Orchestra iz New Yorka, pred njimi pa srbski punk band Zbogom, Brus Li.

Na Glavnem odru pa ob 21.30 novi val slovenske glasbe, to je Nova popevka 2011, projekt, v katerem bomo imeli priložnost slišati Papir, Patetico, Bilbi in Neisho. Prvenec Papirja velja za enega letošnjih vrhuncev slovenskih novoizdanih albumov, s svojo kakovostjo pa je za sabo dejansko potegnil več in več ustvarjalcev.

Patetico je malce starejša zgodba o uspehu, a ponovno oživljena in nocoj jo prav nestrpno pričakujemo! Prav tako Bilbi, novopečeno zvezdnico slovenske scene, ki se nam z radijskih valov zahvaljuje za vijolice, zadnje tedne pa ponovno uspešna s svojim naslednjim singlom Kaj pa ti. Novi popevki se bo pridružila tudi vsem znana Neisha, ki smo ja na Glavnem odru tudi že imeli priložnost slišati v samostojnem koncertu.

Novovalovci, dobrodošli na Lentu!

Kako bodo lentanje zaključili otroci v parku? Ob šestih se vse delavnice zaključijo in začnejo se priprave na veliko Karnevalko! Takrat si bodo tako mentorice in mentorji kot seveda tudi otroci lahko porisali obraze – in v dolgi povorki krenili proti Lentu!

Zaključek in zahvalo za vse najzvestejše lentarje pripravljamo tudi v šotoru na Benetkah (poleg Sodnega stolpa), ko bomo vse tiste v poLENTnih majicah med 19. in 20. uro povabili na pijačo, drug drugemu upravičeno buljili v prsni predel, preučevali kako LENTajo drugi. Vse zbrane bo nagovoril naš vrhovni, direktor festivala, med vsemi vami, ki lentate v poLENTnih majicah, pa bomo izbrali tistega z najboljšim napisom po mnenju lentovske komisije – in za nagrado le-ta prejme VIP vstopnico za Lent 2012!
Pridite na Benetke, izprsite se in pokažite svoje LENTne napise.

In ker je danes zadnji, šestnajsti dan lentanja 2011, se lahko zahvalimo vsem, ki so odgovorni za vreme z minimalno dežja. Lahko pa se tudi potrepljamo, da smo v času ognjemeta imeli bolj mrzlo vreme kot organizatorji Zlate lisice.

Moramo se tudi globoko pokloniti naši neumorni in vrli tehnični ekipi, ki lenta najintenzivneje – samo zato, da se lahko obiskovalci, nastopajoči in sodelavci festivala sproščeno zabavamo! In oni ne lentajo šestnajst dni, temveč moramo temu prišteti še skoraj 4 tedne priprav in postavljanja ter nato tudi pospravljanja vseh prizorišč. Bravo, tehnika!

In za konec? Kot smo šetnajst dni nazaj začeli, lahko tudi zaključimo: danes je dan za veselje in zabavo, danes je dan za čestitke in trepljanje, danes je dan za objeme in poljube vsem najbolj zaslužnim, da smo se tudi letos nalentali do onemoglosti.

Danes je tudi dan za ples, zato obujte plesne čevlje – in skupaj vzemimo zaLENT za 2012!