Agenda app

Sam svoj voodoo otrok

Kaj vam bo lopata?
Haha, temu pravim švicarska voodoo zadeva. Je nekakšen element, posrednik, da vstopim v stik s svojo ustvarjalno stranjo, s svojim notranjim voodoo otrokom Hendrixa.  

Svojega notranjega otroka ste našli v lopati?
Popolnoma vseeno je, kateri medij ali sredstvo uporabiš za to, da dosežeš neko določeno stopnjo zavesti. Ne gre za lopato kot tako, temveč zvok, ki ga oddaja in predvsem simbolizem, ki ga zame predstavlja. Veliko takšnih navdihov nam predstavljajo stari švicarski običaji, saj smo vsi razen Tacume Švicarji. Eden takšnih je na primer ritual švicarskih pastirjev, ki gredo na začetku poletja z živino v gore na t.i. lov na zle duhove. Kot pevki ima zame posebno spiritualno mesto tudi tradicionalno jodlanje. 

Skupina združuje različne stile glasbe. Kako se to odraža pri vašem ustvarjanju?
Nismo si tako zelo različni, vsi prihajamo iz jazza, a vsak s svojimi ozadji. Morda se nam prav zato ni bilo težko povezati, najti skupnega jezika in logike, ki stoji za Hendrixovo glasbo. Kitarist Doran je starejši kot zgleda (smeh), tako da rastel skupaj z njegovim stilom, čez leta pa je nanj seveda prilepil svoje elemente. Delamo inovativno, združujemo naše različne izkušnje na način, da odražajo duha Hendrixove glasbe. Vsi se poznamo že od prej, v takšni zasedbi pa po turnejah hodimo že pet let.

Kaj vas loči od drugih imitatorjev glasbe Jimi Hendrixa?
Kot prvo to, da nismo njegovi imitatorji. V glasbi mora umetnik najti svoj zvok, svojega notranjega voodoo otroka, tako kot je s mojstrsko improvizacijo to storil Jimi. Na glasbi preprosto pustiš svoj pečat. Iz istega razloga ga mi niti ne skušamo niti ne želimo direktno kopirati. Točko učenja smo že zdavnaj pustili za seboj, vsi štirje zastopamo energijo za njegovo glasbo, ne pa njegove tehnike. 

Kako ste si zamislili današnji koncert?
Pridite odprtih misli in ušes. Slišali boste Hendrixa, ampak slišali boste tudi nas. Na koncertih velikokrat opazim zagrete privržence Jimija, ki na začetku skorajda jezno gledajo, češ kaj se pa gremo z njegovo glasbo. A tudi večina teh, če je le pripravljena poslušati, bodo z lahkoto skočili na naš oblak ter odšli domov z nasmehom in novo glasbeno izkušnjo. Poleg tega obljubim, da bom lopato vzela s seboj!

Sproščeno, a energetsko nabito vzdušje, ki je vladalo na pripravah zagotavlja unikaten nastop za vse privržence legendarnega Jimi Henrixa. Med koncertom svoje mesto najde tudi diktafon z zvočnimi posnetki iz drugega obdobja, ki nam služijo kot prehod med starim in novim. Doran, Stucky, Studer & Tacuma: Hendrix in Woodstock je zagotovo skupina, ki na njegovo glasbo unikatno prilepi elemente jazza. Poleg njihove lastne produkcije bomo na Jazz Lentu danes lahko slišali:
- Purple Haze
- Manic depression 
- Foxy Lady
- Crosstown traffic
- Machine gun
- Villanova junction
- The wind cries Mary
- Castless made of sand
- Voodoo child
- Little wing
- Hey Joe
- Spanish castle magic
- Stone free
- Fire