Agenda app

Danes na Lentu (8. julij)

BALKAN BRASS BATTLE (ROM, SRB)
21.30, Glavni oder

Pripravite se: prihajajo težki, težki pošastni zvoki! Iz divjega, divjega vzhoda - Romunije & Srbije – dva najboljša romska trubaška orkestra bosta zavzela oder, da ugotovita, kdo »piha« najbolje in najmočneje. To bo pravi dvoboj!

Prvič sploh bodo Fanfare Ciocarlia in Boban & Marko Markovic Orchestra nastopili skupaj. Nobeden od njiju ni pripravljen biti spremljevalni ansambel. Zato bosta na odru oba hkrati, vsak s svojo predstavo, mož na moža. Kakofonija zvokov?  Prej kraljevska bitka! Romi so pripravljeni na vstop v ring! Po poti velike tradicije trubaških dvobojev od Balkana do New Orleansa, bo ta ravs odločil, kdo je Kralj!


TRILOK GURTU band (IND, ITA, FRA, ESP)
22.00, Jazzlent

Le malokdo se lahko ponaša s tako impozantnim pedigrejem kot tolkalec Trilok Gurtu. Glasbenik od ranega otroštva je že od sedemdesetih let naprej igral z velikani kot so Charlie Mariano, Don Cherry, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Pharoah Sanders, Ralph Towner, Bill Laswell, Pat Metheny, Salif Keita, Angelique Kidjo, Oumou Sangare, Neneh Cherry in tako naprej. Več kot legendarni so seveda njegovi albumi s skupino Oregon in s kitaristom Johnom McLaughlinom. S fuzijo indijske in afriške tradicije ter edinstveno glasbeno naprednotjo pa je že na svojem prvem albumu bil vsaj desetletje pred časom, še preden je sploh nastala skovanka »world music«. 
Mogočna spiritualnost, združena z virtuoznostjo in glasbeno odprtostjo ga dela enega največjih glasbenikov našega časa; njegovo prepričanje, da ustvarja glasbo za ljudi in ne za elite pa vsak njegov nastop pretvorijo v nepozabno doživetje.


GAJAŠ, ARESTANT
22.00, Oder Rotovž

Kdo ne pozna Pištija Gajaša, legendarnega avtomehanika iz Lainščkovega romana Petelinji zajtrk, ki ga je v veliki slovenski filmski uspešnici z enakim naslovom tako prepričljivo upodobil igralec Vlado Novak? Pa vendar, kaj se je s priljubljenim literarnim in filmskim junakom zgodilo potem, ko je tistega usodnega jutra nameril pištolo v enega izmed svojih tovarišev in pritisnil na petelina?
Pisatelj Feri Lainšček, režiser Marko Naberšnik in igralec Vlado Novak so zopet združili moči in nam razkrili, kaj se je po usodnih strelih zgodilo s Pištijem Gajašem. Nastala je vznemirljiva in pretresljiva gledališka pripoved o zaporniku, ki je tudi za rešetkami ostal zvest samemu sebi in se ni odrekel svojemu specifičnemu pogledu na svet in dogajanje okoli sebe.
Igralec Vlado Novak je v monodrami z naslovom Gajaš, arestant znova ustvaril lik, ki nas nikakor ne pusti ravnodušne. Njegovo svojevrstno pričevanje, ki je prepolno smeha in solz, pa nam navsezadnje spregovori o času, ki ga živimo in o skupnih rečeh, ki jih tudi sami doživljamo. 


HEX
23.30, Mladinin oder

Ko sta Max Power in Dahow prišla na idejo, da bi združila punk-rock z elektronsko glasbo, natančneje drum'n'bass-om, je nastal projekt Hex. Max je v preteklosti aktivno sodeloval v različnih rockerskih skupinah, medtem ko je Dahow vodil projekte za stimulacijo mladih producentov na obali (Elektrofolp, Electronic beats itd.).
Njegovi začetki produciranja elektronske glasbe segajo v leto 1998, nastopil pa je v vseh večjih klubih na primorskem, vključno z Ambasado Gavioli. Že po prvih vajah sta se odločila, da povabita zraven še MC Omis-a, raperja, ki s svojevrstnim energičnim stilom že leta navdušuje množice. Mnogi se ga spominjajo kot frontmana skupine Mi Familia.