Agenda app

Sobota, 2. julij

23. FOLKART 2011 – zaključek (BUL, CHI, CRO, IRL, POL, RUS-SE, SLO)
21.30,  Glavni oder

Vrhunec mednarodnega festivala Folkart so zagotovo zaključni nastopi, v katerih se nam še enkrat predstavijo vse sodelujoče skupine. Zaploskajmo še enkrat odličnim Čilencem, Hrvatom, Irkam (z enim Ircem), Poljakom, Osetijcem, Bolgarom in Slovencem. Plesali in peli bodo vse do 23.45. Tistim, ki ta večer še ne boste do konca navdušeni, bo razpoloženje nedvomno dokončno popravil prvi festivalski ognjemet.


CYRO BAPTISTA & BANQUET OF THE SPIRITS
22.00, Jazzlent

Na jazzovskem odru festviala nas čaka koncert enega najvidnejših tolkalcev na svetu in velikega glasbenega inovatorja/ekscentrika. Pred nekaj dnevi je skupina odigrala svoj prvi koncert na turneji - bilo je izjemno! Dva video odlomka: od vaje do končnega zvoka:
http://www.youtube.com/watch?v=OIIfFcu0r4k
http://www.youtube.com/watch?v=3ydYaEtMUP4&feature=related
Baptista redno igra z vrhunskimi glasbeniki, kot so: Laurie Anderson, Sting, Carlos Santana, Yo-Yo Ma, Bobby McFerrin, Gato Barbieri, Daniel Barenboim, Kathleen Battle, David Byrne, Dr. John, Brian Eno, Melissa Etheridge, Wynton Marsalis,  Medeski Martin & Wood, Robert Palmer, Tim Sparks, Spyro Gyra, James Taylor, Michael Tilson Thomas, John Zorn, Badi Assad, Ivan Lins, Marisa Monte, Milton Nascimento, Nana Vasconcelos in Caetano Veloso. 


DAMIR KUKURUZOVIĆ GYPSY SWING KVARTET (CRO)
21.00, Sodni stolp

Kvartet kitarskega virtuoza Damirja Kukuruzovića prihaja iz sosednje Hrvaške, kjer je skupina koncertirala že več kot 200 krat! Njihov repertoar zajema glasbo zvrsti gypsy swing, ki se je pojavila v 30. letih dvajsetega stoletja in je bila takrat edini pravi evropski odgovor na ameriške swing ritme. 
Skupina je nastopila tudi z mnogimi velikimi imeni glasbene scene, kot so Zdenka Kovaćiček, Boško Petrović, Angelo Debarre, Yorgui Loefler, Ludovic Beier, Adrian Byron Burns in drugimi. V letu 2009 so izdali svoj prvenec Green Hill Gypsy Swing, ki predstavlja homage glasbi Djanga Reinhardta in Stefana Grappellija, dvojice, ki je zaznamovala evropsko jazz sceno petdesetih let prejšnjega stoletja.   


ŽIVA DVORIŠČA MARIBORA
11.00-22.00 Gosposka 11, Koroška 6, Slovenska 13

Program Živa dvorišča oživlja ulice mestnega jedra tako, da nanje ob sodelovanju prebivalcev povabi razne kulturne ustvarjalce, ki dvorišča ponovno oživijo kot prostor druženja in dobre volje. Končni cilj programa je, da tovrstne aktivnosti zaživijo samostojno v organizaciji prebivalcev samih, dvorišča pa se v vsej svoji lepoti in dodatnim programom pokažejo tudi drugim obiskovalcem v času večjih prireditev. 
Letošnji program bo pester, njegov skupni imenovalec pa je predvsem izboljšanje kvalitete življenja v mestu. Zvrstile se bodo različne delavnice, od sitotiska do kuhanja, od popravljanja koles do zasajanja uporabnih zelišč. Dvorišča bodo odstopila prostor mariborskim ustvarjalcem, predstavam uličnega gledališča, vabila na piknik, služila kot prostor za razstave in instalacije. 
V upanju, da bo iz piskrčka, ki smo ga pristavili k razvoju mesta, sčasoma nastal velik talilni lonec idej, znanj in iniciative, vas vabimo, da raziščete Živa dvorišča Maribora!


JET SKI ALPE ADRIA 2011
14.00 - 18.00 Drava

Na Oreško nabrežje  na Dravi prihajajo najboljši domači in tuji tekmovalci v jet ski-ju. Jet ski klub Miklavž v okviru Festivala Lent organizira tekmo odprtega državnega in mednarodnega prvenstva. Začenja se jutri ob 14. uri, zaključuje pa v nedeljo ob 16. uri.