Agenda app

Festival Lent zavzel tudi mariborske trge, ulice in dvorišča

Včerajšnji dan je bil od zgodnjega popoldneva pa vse dolgo v noč v soju uličnih gledališčnikov, performerjev, zabavljačev, plesalcev in kreativnih dušic vseh vrst, ki so svoje znanje, ideje in taLENT predstavili po vsem Mariboru. Za pozitiven preboj je namreč poskrbel začetek uličnega gledališča, ki bo tudi v prihodnjih dneh s svojo prisotnostjo in inovativnostjo nepričakovano očaral marsikaterega naključnega sprehajalca po mestnih ulicah.

Številni so tako malce začudeno pogledali, ko jih je na Poštni ulici pričakal plesno-gledališki duo performans Latino Lover Personal, ko sta mimo njih švigala zgolj v spodnje perilo oblečeno izvajalca pohodne predstave Navadno zasledovanje, ali pa Ulik – Strojekomik na svojem futurističnem prevoznem sredstvu. Brez dvoma pa je največ začudenih pogledov pritegnila predstava Češnjev vrt v izvedbi ukrajinskega Teater Voskresinnia, ki je ob poznih večernih urah napolnil Glavni trg in omrežil občistvo z mešanico glasbe, plesa, drame in občasnih pirotehničnih ter artističnih vložkov.

Ljubitelji plesa so na svoj račun prišli predvsem v sklopu Art Kampa, kjer se je s  simbiozo plesa, glasbe in vokalnega performansa pod projektnim imenom Infiniti Project predstavil Plesni forum Celje ter obiskovalce navdušil s sinergijo vizualnih in zvočnih elementov. Nič slabše obiskana pa ni bila niti predstavitev brazilske plesne veščine Capoeira, ki je številne gledalce pritegnila na Trg Leona Štuklja, kjer so v družbi izkušenih glasbenikov in plesalcev preživeli enkraten večer.

Prav poseben čar pa v soju omenjenega dogajanja že nekaj dni sevajo Živa dvorišča Maribora, ki oživljajo ulice mestnega jedra tako, da nanje ob sodelovanju prebivalcev povabijo razne kulturne ustvarjalce, ki dvorišča ponovno oživijo kot prostor druženja in dobre volje. Vsekakor prav posebna programska poslastica, ki jo toplo priporočamo in je nikakor ne smete zamuditi.