Agenda app

Prosim, zmoti moj delovni proces

Včeraj smo na Glavnem odru spremljali neverjetne domače ustvarjalce v sklopu projekta Sozvočja Slovenije, danes na tem odru ponovno pozdravljamo afriškega zvezdnika Stewarta Sukumo in njegovo bando Nkhuvu.

Stewart Sukuma & Banda Nkhuvu so nas pred dvema letoma tako navdušili, da smo jih brez obotavljanja povabili tudi letos, ko so ponovno na evropski turneji. Stewart Sukuma je najpopularnejši glasbenik svoje države. Prihaja iz Mozambika, dežele na jugovzhodu Afrike, v kateri živi več kot 23 milijonov prebivalcev.

V glasbi Mozambika je najbolj razširjena zvrst marrabenta,ki je po izvoru urbana, po vsebini pa izrazito plesna glasba. Razvila se je pod močnimi evropskimi vplivi, saj se je Mozambik šele leta 1975 odcepil od Portugalske. A za razliko od evropskih izvajalcev so domačini morali improvizirati pri materialih za izdelavo inštrumentov (pločevinke, kosi lesa ipd.). Zato tudi ime marrabenta, ki izhaja iz portugalske besede rebentar, pomeni pa  zlomiti se, kar se nanaša na poceni strune, ki so se hitro trgale.

Še nekaj poučnega: Sukuma je največja etnična skupina v Tanzaniji, šteje pa približno 5,5 milijonov prebivalcev. V prevodu pomeni sever, dejansko pa s to besedo označujejo ljudi s severa.

In ker Stewarta Sukumo dobro poznamo, lahko z gotovostjo trdimo, da bo presenetil s svojo bando tudi na jazzlentovem jamu, ki se prične okoli polnoči.
Pred jam sessionom na Jazzlentu po treh letih ponovno eden naših najvidnejših glasbenih ustvarjalcev, tolkalski mojster Zlatko Kavčič, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. V današnji zasedbi December soul  se mu bo pridružil tudi pianist Stefano Battaglia, ki je posnel že več kot šestdeset (!) zgoščenk, pred kratkim pa posnel tudi ploščo za eminentno (pretežno jazzovsko) založbo ECM.

Za danes v Sodnem stolpu lahko – milo rečeno – pričakujemo prav hudomušen večer, saj smo lahko že prav nestrpni, ker je minilo že res preveč časa od zadnjega Gombačevega nastopa na tem prizorišču. Z Janezom Dovčem bosta zagotovo navdušila tako v glasbenem kot tudi humornem smislu. Zagotavljamo! A to še ni vse, pridružila se jima bosta tolkalec Nino Mureškič in Goran Krmac, tuba. Komaj čakamo!

Janez Dovč pa je tudi letošnji zmagovalec med (uradnimi ) nastopajočimi na Lentu, saj bo nastopil kar petkrat. In to v popolnoma drugih zasedbah oziroma prireditvah: Na juriš in the mood!, Sozvočja Slovenije, Dovč & Gombač, Marko Grobler kvartet, Živa dvorišča. Dobrodošel pri nas, Janez!

Večkrat bomo lahko videli in slišali tudi Majo Keuc, našo drago letošnjo evrovizijsko predstavnico, ob kateri smo bili po dolgem času spet lahko ponosni in domoljubni ob spremljanju tega vseevropskega glasbenega maratona. Nocoj se nam bo predstavila s svojo novejšo skupino Soulcrew, zadnji dan LENTanja pa z zasedbo Papir, ko bo na glavnem odru – pred finalnim ognjemetom – še velik projekt Nova popevka 2011, kjer sodelujejo tudi Patetico, Bilbi in Neisha.

In ko še Maja ni bila tako slavna, smo jo redki imeli priložnost slišati že lani v Sodnem stolpu, ko je kot gostja nastopila s skupina Marka Črnčca. Nekaterih nastopov pa enostavno ne pozabiš.

Eden takšnih nepozabnih bo zagotovo tudi nocojšnji spektakel Glisssssendo, s pričetkom ob 22.30h na gimnastičnem trgu. Pardon, na našem novem Trgu Leona Štuklja. Nad katerim ne more skriti navdušenja producent uličnega gledališča Goro Osojnik, ki mu ideje o novih možnostih kar kipijo.

Nocojšnjo predstavo bo uprizorila svetovna atrakcija med uličnimi gledališčniki, to je francoska skupina Fanfare Le S.N.O.B., ki plezajo in lebdijo po svetu že dolgo časa. In Francozi ne bi bili Francozi, če ne bi pozabili na preprosto dejstvo, da sta Slovenija in Hrvaška dve samostojni državi, kar se izkazuje tudi s tem, da je med njima meja. In cariniki. Ki se zagotovo zapičijo v kupe nenavadne prtljage, ki jih za svoj nastop potrebujejo ulični umetniki. In tako so planiran prost dan ob morju pač zamenjali za administrativne zadeve …

In organizacijski delovni proces v zadnjih lentovskih dneh? Gre nekako takole: ko si v celem dnevu zvečer ukradeš nekaj minut, da si na stopnicah na rečnem obrežju privoščiš hitri, a kljub temu prav romantični piknik s solato, plastičnimi vilicami in sestradanim sodelavcem – te ne zmotijo niti nujni telefonski klici niti nastopajoči, ki jim je treba nemudoma višje namestiti luči, niti kaplje dežja tik pred prireditvijo. Organiziranje LENTanja tako spet postane prav zavidanja vredna služba. Pa saj o tem nikoli niti slučajno nismo podvomili ;)

Ko bi le bilo še več takšnih motenj delovnega procesa!