Agenda app

Konferenca ProLent – Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!

Udeleženci in udeleženke iz vse Slovenije, Hrvaške in Irske so izmenjali izkušnje o delu s prostovoljci. Alma R. Selimović iz Zavoda Bunker, ki dela s prostovoljci že 8 let, je nanizala veliko pozitivnih izkušenj ter nas prepričala, da se vložena energija v usposabljanje in delo s prostovoljci večkratno obrestuje. Tudi Vesna Petanjek, iz Udruge za zaštitu i unapređenje čovjekovog okoliša "Franjo Koščec" iz Varaždina je predstavila nekaj njihovih akcij, ki so spodbudile načrtovanje le-teh tudi pri nas. Morda že na letošnjem Festivalu. Na dnevnem redu je bilo tudi delo na nekaterih severnoameriških kulturnih festivalih, ki so za svoje programe s prostovoljci dobili nagrado združenja IFEA (International Festivals & Events Association). Prostovoljec Cormick Calleman iz Dublina nam je razložil, da je na Irskem sicer več festivalov, ki pa se osredotočajo na manj tematik ter bolj specifično občinstvo. »Presenečen in navdušen sem nad obsegom Festivala, ki pokriva zelo različna področja ustvarjanja od glasbe, delavnic za otroke do prostovoljstva, predvsem pa nad številom in zagnanostjo ljudi, ki ta program ustvarjajo.« Ob vseh idejah so skoraj pozabili na svež poletni mraz, saj so bile temperature prej zgodnjepomladne kot zgodnjepoletne.

Popoldne so preživeli v parku ob spoznavanju dela v kulinarični delavnici ter si pripravili lahke poletne sadne in zelenjavne kruhke. Izognili se niso niti kosilu tipične slovenske hrane - ocvrte zrezke in krompirjevo solato na samopostrežni način iz plastičnih krožnikov, skupaj z vsemi mentorji in organizatorji, ki cel dan preživijo na mariborskih zelenicah. Piknik v parku. Neprecenljivo.

Na odru Park doživetij so se v popoldanskem času podrobno seznanili z razvojem in načrti Art Kampa, nad katerim so kazali posebno navdušenje. Predstavljen je bil letošnji načrt dela s tamkajšnjimi 46-imi prostovoljci. Kot je slikovito povedal Bojan iz Kamnika: »Prišel sem z vlakom, vse, kar sem imel, je bila Vesnina telefonska številka. Prinesel sem svojo energijo in pripravljenost sodelovati po svojih najboljših močeh. Drugo leto pridem spet, in sicer za več kot 2 dni.« Eva pa ga je ob tem dopolnila: »Ker se nisem mogla odločiti, pri kateri delavnici bi sodelovala, saj me zanimajo prav vse, sem se odločila, da bom pomagala povsod, kjer bo potrebno. Vskočim, kadar je treba, treba pa je kar naprej, saj se dogaja veliko stvari.«

Ob štirih popoldne smo spoznali festival v akciji, saj so festivalski delavci že nestrpno čakali, da začno pripravljati prizorišče za popoldansko otroško predstavo. Ob koncu so se vsi strinjali, da so izvedeli veliko novega, uporabnega ter da bi na podoben način radi izmenjevali izkušnje še naprej. Nato pa je vsak odšel na delavnico, ki ga je najbolj zanimala, preden je zvečer zavil na Festival.

Organizator, Slovenska filantropija in gostitelj Narodni dom s partnerji društvom MARS, Zavodom Most, Inštitutom IRDO in Centrom razvoja človeških virov so s konferenco obeležili evropsko leto prostovoljstva. Verjamemo, da je prihodnost kulturnih prireditev tesno povezana s prostovoljstvom.

Kot lepo piše v enem od mariborskih podhodov: Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!