Agenda app

One more, one more!

Jimmy Cliff na Glavnem odru (7.7.2011)

Včeraj je bilo vroče! Tako ozračje, ki je končno preseglo 30 stopinj, kot tudi na osrednjem prizorišču zaradi plesa, petja, radosti in gneče ter tudi v Tovarni 1, kjer so zakurili Trg svobode. No, skoraj. Danes ga bodo še enkrat, ob 22.30. Toplo priporočamo!

Včerajšnji koncert Jimmyja Cliffa je zapisan v najožji seznam vseh dosedanjih Lentovskih dogodkov zadnjih devetnajstih let. Tribuna je bila že nekaj ur pred koncertom razprodana, sprejme pa skoraj dva tisoč ljudi! Prav toliko jih je bilo tudi v VIP prostoru. Kje in kako so se stlačili noter nam ni jasno, še manj predstavljivo je dejstvo, da je vsa ta masa ljudi plesala in pela od prvega do zadnjega komada. Jimmy je navdušil Maribor. One more, one more!

Ker v vsej tej gneči ni bilo mogoče niti točiti pijače, smo šanke morali zapreti – in tako smo se enostavno vsi lahko predali glasbi. Ko je vmes nekdo iz občinstva vseeno prišel naročit, so mu prijazni natakarji razložili, da ne strežejo več, je ta oponašajoč Jimmyja zapel: one more, one more. In odgovor natakarjev: You can get it if you really want! Bravo, natakarji!

Ko smo pri natakaricah in natakarjih, moramo povedati tudi pogumno zgodbo ene od punc iz VIPa, ki se je med včerajšnjim delom močno porezala po nogi. Po takojšnjem prevozu na urgenco se je dekle po eni uri vrnilo – in kmalu poprijelo za delo in poliralo kozarce! Bravo, Dagmar! Za tako obnašanje ji je sam vrhovni obljubil, da ji bo on lastnoročno nosil pijačo do konca festivala.

Kdor je bil včeraj priča ognjenemu spektaklu na Trgu svobode, lahko pove, da kaj tako izrazito surovega in naravno močnega že dolgo niso doživeli. Seveda, kaj pa lahko pričakuješ, če daš uličnim gledališčnikom iz Nizozemske nažagan les, žagovino, malo kerozina in vžigalice … Ampak brez skrbi, gasilci so bili v pripravljenosti po celem prizorišču. In danes vajo ponovimo! Ob 22.30 na Trgu svobode, predstava Tovarna 1.


Tovarna 1 (Trg svobode, 7.7.2011)

In česa se še močnoveselimo danes, ko je predzadnji dan lentanja? Bitke na Glavnem odru, seveda. Bitke med dvema najboljšima trubaškima orkestroma. Eden prihaja iz Romunije in velja za najboljšega, drugi prihaja iz Srbije – in prav tako velja za najboljšega! A danes se bodo morali za zmago oboji še precej namučiti, zato smo prepričani, da nas čaka dober boj na Balkan Brass Battle, s Fanfare Ciocarlia in Boban in Marko Marković orkestrom. Prve smo na Lentu lahko slišali že leta 2003 in že takrat, ko so bili  še precej manj znani, so razgreli Večerov oder. In takoj po koncertu igrali kar naprej še pred odrom! Drugi, srbski orkester, pa se lahko pohvali z največ zmagami na nam najbolj znanem – in njim najpomembnejšem – trubaškem tekmovanju v Guči. Navijači, pridite!

Kot zadnjega današnjega nastopajočega omenimo najpomembnejše ime dneva, to je veliki Trilok Gurtu, ki bo s svojo skupino nastopil na jazz odru. In to prvič v Sloveniji! Sicer pa smo ga pa lahko spoznali že v Križankah, ko je nastopil z Janom Garbarekom.


Trilok Gurtu

Trilok velja za enega od začetnikov world music – glasb sveta. Pri svoji inovativnosti je bil tako hiter, da je bil do neke mere celo spregledan. A popolnoma neupravičeno, saj se danes ve, kakšen je njegov dejanski vpliv na omenjeno zvrst. Svoj jasen pogled na glasbo izraža tudi z njegovim zadnjim albumom Massical, za katerega pravi, da predstavlja glasbo za množice in ga s tem postavlja v popolno nasprotje elitistični glasbi. In Trilok elitističnih zvrsti ne mara, saj se po njegovem le-te zapirajo same vase. Če ste se ob branju teh vrstic navdušili za obisk koncerta, naj zapišemo še, da je v tem trenutku na voljo le še peščica vstopnic. Hitro pokličite na 02/229 40 50 in morda čaka kakšna vstopnica samo še na vas.

In ja, jutri je še en dan. Zadnji festivalski dan. One more, one more. Potem pa sledi petdnevno pospravljanje za tehnično ekipo, za ostale sodelujoče pa čas za spanje, počitek – in užitek ter zadovoljstvo ob novih neverjetnih spominih!

In morda si bomo takrat tudi mi, organizatorji, imeli čas prebrati več kot sto objavljenih člankov, reportaž, intervjujev, dnevnikov, napovednikov, si ogledati Utrinke ter video prispevke naše neverjetno zagnane snemalno-montažersko-novinarske ekipe Lentv. Da sploh vidimo, kaj vse se je dejansko pripetilo na našem festivalu! Verjemite, tudi mi se čudimo.