Agenda app

Četrtek, 30. junij

23. FOLKART 2011 (RUS-SE, CHI, BUL)
21.30, Glavni oder


ASIAN DUB FOUNDATION (GBR, PAK)
21.00, Večerov Oder

Asian Dub Foundation so bojevniki 21-ega stoletja. Njihov prepoznaven zvok je kombinacija težkih 'ragga-jungle' ritmov, indo-dubovskih basovskih linij, s sitarjem navdihnjenih kitar in 'tradicionalnih' zvokov, preposlušanih z zbirk plošč njihovih staršev, prestreljenih z drdrajočimi ozaveščenimi besedili.
Znani so po svojih energičnih in silovitih nastopih, ob katerih nihče ne ostane hladen. Njihova glasba funkcionira kot most med “črnim” vplivom in njihovim lastnim azijskim stilom.
Eden njihovih najbolj vplivnih posnetkov je Strong Culture. Njihovi teksti pozivajo k radikalni politični harmoniji, z njo razširjajo pravičnost in zahtevajo socialne spremembe. Ob tem pa zažigajo – tudi v Sloveniji! Zadnji album, A history of Now, so izdali letos.


TJAŠA ČERIČ, harmonika, in NEJC MERC, evfonij
20.00, Dvorana Union


LANGA
19.30, Jurčkov Oder
Iz ljubezni do glasbe, učenja, nastopanja in medsebojne bratske naklonjenosti se je rodila ciganska etno skupina. Sprva sta brata Jože in Mišo Kontrec nastopala kot duet, leta 1997 pa sta okrog sebe zbrala prekaljene, zagrete in srčne glasbenike, ki znajo, tako kot onadva, s svojimi instrumenti in glasom poslušalcem izvabiti solze sreče, solze žalosti ter prižgati plamen v srcu in plamen v duši. Ker slednji žari v vseh članih, ni prav nobenega dvoma, da skupino krasi nadvse primerno ime – Langa, kar v prevodu pomeni plamen.
Repertoar obsega predvsem cigansko etno (slovensko, madžarsko ter rusko) in avtorsko glasbo. Ker jih novi izzivi vedno osrečujejo, pa lahko zaigrajo še marsikaj drugega, če si poslušalci tako zaželijo. Avtorsko glasbo, ki jo ustvarjata brata Jože in Mišo Kontrec, prepevajo v slovenskem, romskem, prekmurskem, srbohrvaškem jeziku. Besedila jim pišejo Feri Lainšček, Rok Vilčnik, Branko Đurič Đuro, Igor Pirkovič in Mišo Kontrec.
Po ocenah poznavalcev je Langa trenutno najbolj avtentična ciganska akustična glasbena skupina v Sloveniji.