Agenda app

Lent plesal kot že dolgo ne

Z latinskimi in orientalskimi ritmi obarvana ponedeljkova noč je številne gledalce spravila ne le na noge, temveč z njimi zaplesala tudi v zgodnje torkovo jutro.

Morda ima aplavz v akustično izjemni mariborski Sinagogi magičen vpliv na nastopajoče. Drugi razlog za štirikratno vrnitev Alena Garagića na oder pa bi lahko ležal v absolutni nepopustljivosti občinstva, da bosanskega virtuoza španskih ritmov na kitari ne spusti s Festivala brez še enega komada. »Pa dajmo še eno bosansko,« je rekel Garagić, ko se je vrnil na oder. Bosanski kitarist je za navdihnjeno igranje španskih klasičnih melodij dobil številne mednarodne nagrade in nastopal po vsem svetu. »Seveda mi je star španski stil všeč, saj tam tudi živim. A po rodu sem Bosanec, tako da mi je ta glasba še bližje,« je po koncertu komentiral Garagić, ki mu je kitara služila tudi kot tolkalo.

Od Garagića, ki ga posebna vez veže s Slovenijo, je veliko Lentčanov in Lentčank pot pod noge vzelo k še enemu kulturno-zgodovinsko pomembnemu prizorišču Festivala. V Sodnem stolpu sta namreč kraljevala duo Koriandr, ki sta z različnimi instrumenti predstavila elemente afriške, indijske in arabske glasbe. Najbrž ni instrumenta, iz katerega tako ali drugače ne bi znala spraviti melodičnega zvoka. »Nisva predstavnika nobenega določenega stila, sva pod vplivom različnih stilov,« sta dejala Rok Koritnik, pretežno zadolžen za tolkala, ter Andraž Mazi, ki je skrbel za brenkala. Na Lentu posamezno nastopata že leta, v zadnjem času pa sta pri igranju začela eksperimentirati tudi z elektroniko.

V smeri Glavnega odra pa je že dišalo po plešočih kubanskih ritmih. Pod nogami skupine Kubancev Manolito y su Trabuco ter skupine plesalcev pod odrom, ki je skrbela za plesno razpoloženje obiskovalcev, si je oder na Dravi verjetno želel trše podlage. Ritmično razigrani nastopajoči so občinstvo na noge spravili že skoraj na samem začetku, v plesnem ritmu pa so koncert tudi končali. »Publika je bila perfektna, mislim, da so bili zadovoljni z glasbo,« je po koncertu še zadihan povedal vodja skupine Simonet Perez, ki je v istem dihu zaprosil še za pijačo. To si je po mnenju obiskovalke Danijele najbrž tudi zaslužil, ko je dejala: »Čuj, tak pa že dugo ni blo.«