Agenda app

Sedmi sedmi

Danes je en prav magičen dan! V datumu sta dve pravljični številki, dve sedmici, na Glavnem odru pričakujemo največjega zvezdnika letošnjega festivala, to je jamajška glasbena legenda Jimmy Cliff, ob mariborskem gradu pa veličastno ognjeno fantazijo Tovarna 1.

Po hiši (govorimo seveda o Narodnem domu, domicilu Festivala Lent) že nekaj dni odmevajo vsem znane melodije, ki si jih sodelavke in sodelavci prepevamo in požvižgavamo. To so tiste, ki jih vsi zagotovo poznamo in si jih ob takih sončnih poletnih dneh tudi z veseljem zapojemo: Reggae  nights, I can see clearly now, You can get it if you really want, The harder they come, Sitting in limbo in še in še.

Rivers of Babylon (iz leta 1972) je tudi ena izmed njegovih velikih uspešnic,s katero so v Evropi zasloveli Boney M leta 1978. I can see clearly now poznamo vsi, ki smo navijali za jamajško bob ekipo v filmu Ledene steze (Cool runnings), s to pesmijo je Jimmy pristal visoko na svetovnih lestvicah v letu 1993. Dve leti kasneje je zablestel s pesmijo Hakuna matata iz Levjega kralja. Pesem je spisal Elton John, nominirana pa je bila za oskarja za najboljšo filmsko glasbo – in izgubila kipec proti drugi pesmi iz istega filma.

Jimmy je tisti, ki je največ doprinesel k popularnosti reggae glasbe po celem svetu. V svoji domovini je edini še živeči ustvarjalec, ki so mu podelili častni državni red za zasluge na področju kulture.

Na trenutni turneji po Evropi je nastopil tudi na velikem Glastonburyju, prestižnem švicarskem festivalu Montreux, včeraj je koncertiral v Beogradu skupaj s Santano(!), po današnjem LENTnem nastopu sledijo nastopi po več francoskih in italijanskih mestih, konec meseca pa se bo predstavil tudi v Puljski areni, takrat z Jackom Johnsonom.

Jimmy, dobrodošel v Mariboru, dobrodošel na Lentu!

Danes, sedmega sedmega, veličastno obhajamo tudi rojstni dan Joa Zawinula, velikega jazz mojstra, ki je povrhu vsega celo štajerskega porekla. Sicer iz avstrijskega dela, a kljub temu ga lahko imamo za našega. Morda tudi zato, ker smo ga na Lentu seveda tudi že gostili. Pustil je velik pečat in zato njemu v čast skupaj z njegovim sindikatom danes na dan, ko bi obhajal 79. rojstni dan, proslavljamo z njegovo originalno zasedbo The Syndicate, ob 22. uri na Jazzlentu.

Teatro de Colombia bo v uličnih predstavah Exodo prikazal zgodbe pregnancev, zgodbe preživelcev – njihova občutja in šizofrenost ob prislini selitvi. Dramatičnost bo poudarjena z akrobatskimi, spektakularnimi hodci na hoduljah. Vrtoglavo in tvegano bo!

Na Trgu svobode pa danes ob 22.30 čisti, prvinski užitek ognja s predstavo Tovarna 1. Predstava je popolnoma brez pirotehnike. Gre za izvirno, prvobitno moč ognja in kurjenja. In zato je vsa stvar toliko bolj fascinantna in surova. Le pomislite, kako bi zgledalo, če bi z mikroskopom gledali, kako gorijo drva na ognjišču? Kot skromno pravi producent Uličnega gledališča: »Fajn bo!« A kdor ga pozna, ve, da se mu ob teh besedah nagajivo zaiskrijo oči in kotički ust se zasučejo navzgor. In takrat vemo koliko je ura.

Za pomiritev od ognjene predstave vznemirjenih živcev in teles pridite na romantično kriminalno zgodbo Hotel Rak, ki jo bodo ob 23.15 uprizorili španski umetniki v šotoru na Benetkah.

Verjamete v pravljice, iskrice in magičnost?
Mi verjamemo. Verjemite!
Če ne bi, potem sploh ne bi delali festivala kot je Lent.

Zato mi poskrbimo za iskrice na odrih in prizoriščih, vi za iskrice v očeh.
In ogenj v srcih.