Agenda app
09 jul / 20:00 / Dvorana Union / Koncert

Danijel Brecelj (klavir)

Spored:

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Preludij in fuga f-mol (1. zvezek)

Franz Liszt: Fantazija in fuga na temo Bach

Claude Debussy (1862 – 1918): Preludij “Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir” (1. zvezek)

Franz Liszt (1818 – 1886): Etuda “Harmonies du soir”

Claude Debussy: Preludij št. 9 ”Serenade interrompue” (1. zvezek)

Franz Liszt: Španska rapsodija 

DANIJEL BRECELJ se je rodil leta 1988 v Šempetru pri Gorici. Klavir se učil pri prof. Sijavušu Gadžijevu, pri katerem je zaključil šolanje na Srednji glasbeni in baletni soli v Ljubljani. Sedaj je študent magistrskega študija na slovitem pariškem Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, kjer nadaljuje študij klavirja pri prof. Rogerju Muraroju. V času študija se izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri uveljavljenih profesorjih, kot so J. Rouvier, P. L. Aimard, H. K. Kammerling in drugi.

Je dobitnik najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi velja omeniti dve prvi nagradi na državnem tekmovanju TEMSIG leta 2004 in 2007, ko je dosegel tudi maksimalnih 100 točk; in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Italiji v Povolettu leta 2004. Leta 2007 je SGBŠ Ljubljana pianistu podelila Škerjančevo nagrado za izjemne umetniške dosežke. Letošnje leto pa je prejel nagrado Yamaha fundacije v Parizu za leto 2011.

Za seboj ime vrsto koncertov doma in v tujini (Festival Ljubljana, Festival Lent, Musique et patrimoine à Paris ...). Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko maestra Antona Nanuta s 1. koncertom Čajkovskega ter s Simfoniki RTV Slovenija pod vodstvom maestra Marka Muniha s 3. koncertom Prokofjeva. Posnel je tudi avdio CD za Radio Slovenija.

Že pri samo sedmih letih je pokazal tudi izredni talent za komponiranje. Njegov opus obsega klavirska, komorna in orkestralna dela. Izdal je dve notni zbirki: Klavirske miniature op. 1 in Tri fantazije op. 3 za klavir.

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.


www2.arnes.si/~dbrece3/