Agenda app
08 jul / 17:00 / Dvorana Union / Koncert

Andreja Vidmar (1. sopran), Mateja Pleteršek (1. sopran), Natalija Šarman (2. sopran), Marija Žlebič (2. sopran), Franja Gomaz (1. alt), Tadeja Mlakar (1. alt), Lea Ostrožnik-Stegne (2. alt), Irena Rupnik (2. alt)

 

Tadej Kušar (umetniški vodja)

 

Spored:

Slovenska ljudska, prir. Tadej Kušar (1975): Je pa davi slan'ca pala

Wills Neigman, prir. Tadej Kušar: Šuštarski most (besedilo Gregor Strniša)

Nada in Dečo Žgur, prir. Tadej Kušar: Življenje je kot val

David N. Childs (1969): She Walks In Beauty (besedilo Lord George Gordon Byron)

Pat Ballard (1899 – 1960): Mister Sandman

Southern Hymn, prir. Jane R. Fjeldsted: How Can I Keep from Singing?

Eduardo Plaza: Nocturno madrigal

Emilio Antonio Dublanc (1911–1990): Por dos palomitas muertas (besedilo José G. Huertas)

Félix Palorma: Viña nueva (besedilo Adriana Verdié)

Antonio Estévez  (1916–1988) : Mata del anima sola (besedilo Alberto Arvelo Torrealba)

Pierre Passerau (ok. 1509–1547): Il est bel et bon

Rado Simoniti (1914–1981): Kurje gospe (besedilo Črtomir Šinkovec)

Ljudska iz Bele Krajine, prir. Tadej Kušar: Kresna pesem

Bert Reisfeld (1906–1991), Albrecht Marcuse (1906–1974), prir. za Comedian Harmonists: Mein kleiner grüner Kaktus

 

VOKALNA SKUPINA VIVERE je bila ustanovljena novembra 1994, tedaj še pod vodstvom ene izmed pevk. Nonet se je razvil iz prijetno preživete noči v družbi nekaj deklet ob kozarčku Refoška, ki so ugotovila, da imajo mnogo skupnega – veselo naravo, dovolj prostega časa, ogromno energije in predvsem ljubezen do ljudske, umetne, slovenske in tuje pesmi. V sedemnajstih letih delovanja se je v sestavu zamenjalo vsaj 30 pevk in kar nekaj umetniških vodij, na različnih odrih pa so se Vivere predstavile že vsaj 300 krat. Tretje leto je z njimi Tadej Kušar, tudi sam izjemen pevec, sicer pa dosleden umetniški vodja, obetaven skladatelj in odličen pianist. Tadej Kušar je zapisal tudi večino priredb, ki jih najraje prepevajo in ki jih lahko slišite na zgoščenki Vivere, živeti in uživati življenje.

Nastopile so že na vseh koncih Slovenije, udeležujejo se različnih koncertov, srečanj, dobrodelnih prireditev, območnih in medobmočnih revij komornih skupin, na pobudo ocenjevalcev pa tudi revij izbranih komornih skupin. Leta 1997 so ustanovile KUD Vivere in poslej vsaj dvakrat v sezoni prirejajo letne koncerte z različnimi skupinami in posamezniki iz sveta kulture. Z lutkarji, glasbenimi skupinami raznih zvrsti glasbe, od klasike, ljudske glasbe, do 'rokenrola', s pripovedniki, plesalci, z glasbenimi solisti, violinisti, flavtisti, tamburaši, z likovnimi umetniki, s komornimi skupinami z vseh vetrov, z zbori, gledališkimi igralci. Med njimi so se v preteklosti znašla tudi znana imena: Vlado Kreslin, Jebe'la cesta, Langa, Gemaj, Sašo Hribar, Ambrož Čopi in druga. Prirejajo tudi tradicionalne božično–novoletne koncerte v Zavodu za prestajanje kazni v Mariboru. Tam bodo letos zapele že sedmič in to s posebnim veseljem, saj pričarajo praznično vzdušje med varovance, ki jih izjemno dobro sprejmejo.

Zapele so tudi preko meje. Na srečanju pevcev treh dežel, Italije, Avstrije in Slovenije, so gostovale kot edina ženska komorna skupina med dvanajstimi moškimi zbori, v Bellunu v Italiji. Pred tremi leti so nastopile v avstrijski Suhi, na dvodnevnem festivalu komornih skupin sosednjih dežel Dravograd - Suha, kjer so se spoznale z vrhunskimi komornimi skupinami iz Madžarske,  Avstrije, Italije, Slovenije in Hrvaške. Najtesnejše stike so navezale z madžarskim kvartetom Four Fathers. Z njimi so nekaj mesecev kasneje pripravile nepozaben koncert v Slov. Bistrici, pred njimi pa je gostovanje v Budimpešti.

In nenazadnje so se v letu 2010 udeležile tridnevnega tekmovalnega festivala Slovakia Cantat 2010 v Bratislavi. V konkurenci sedmih komornih skupin iz Slovenije, Švedske, Češke, Cipra in Srbije, so dosegle 1. mesto z največjim številom točk ter prejele pokal in zlato plaketo.

Na vabilo veleposlanika Slovenije na Slovaškem g. Vidoviča so se pred kratkim vrnile z gostovanja v Bratislavi, kjer so na prireditvi ob 20-letnici Slovenije nastopile na ambasadi ter pripravile samostojni koncert za širšo publiko.

Vokalno skupino Vivere sestavljajo: Andreja Vidmar, 1. sopran, Mateja Pleteršek, 1. sopran, Natalija Šarman, 2. sopran, Marija Žlebič, 2. sopran, Franja Gomaz, 1. alt, Tadeja Mlakar, 1. alt, Lea Ostrožnik-Stegne, 2. alt, Irena Rupnik, 2. alt, umetniški vodja je Tadej Kušar.

 

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.

 

 


www.kudvivere.com