Agenda app
07 jul / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Koncert, Priporočamo

Jimmy Cliff (glas, kitare), Tammi T (glas), Dwight Richards (trobenta, glas), Damon Riley (saksofoni), Chris McDonald (klaviature), Ottey Lewis (klaviature), Simmo Simpson ( kitare), Rohan Reid (el. bas), Denver D (tolkala), Desi Jones (bobni, vodja zasedbe) 

Igralec, pevec, glasbeni inovator, tekstopisec, producent in aktivist Jimmy Cliff je poleg Boba Marleya že pet desetletij eno največjih imen reggae glasbe. Mladostni 63-letnik od svojega prvega albuma (1968) ustvarja popularen in vsakomur všečen reggae, zaradi česar je postal eden najpomembnejših izvoznih artiklov Jamajke in do danes prodal na milijone albumov.

Jimmy Cliff se na Lentu sredi razprodane evropske turneje prvič predstavlja v Sloveniji: na še zmeraj izvrstnih živih nastopih navdušuje s svojim neomadeževanim glasom, igralskimi sposobnosti, perfektno uigrano skupino ter potrjuje kot eden vodilnih glasnikov miru, ljubezni in nalezljivega prepričanja, da je z glasbo in jekleno voljo moč spreminjati svet na bolje. Sodoben in tradicionalen, popularen in edinstven, uporniški in spravljiv obenem - kaj več si na Glavnem odru poletnega lentanja ni moč želeti.

Njegov glasbeni talent je bil očiten že v otroških letih, ko je nastopal v lokalnih klubih in zabaviščnih parkih. Pri komaj 14-ih je zbral fičenke, se odločil za zvezdništvo in se preselil v Kingston. Še preden je bil star 16 let, je bil Cliff že tako uspešen, da ga je Jamajka izbrala kot predstavnika jamajškega šoubiznisa na svetovnem sejmu World's Fair v Parizu. V letu 1972 je posnel album in odigral glavno vlogo v kultnem reggae filmu The harder they come, ki je še danes najbolj popularen film karibskega otoka, album pa velja za enega najpomembnejših albumov vseh časov. Leta 1985 je osvojil prvega Grammya, lani pa je bil uvrščen v hišo slavnih Rock and roll hall of fame.  Jimmy Cliff je trenutno tudi edini živeči glasbenik, ki je prejel priznanje Order of merit, najvišjo nagrado jamajške vlade za dosežke v znanosti in kulturi. 

Jimmy Cliff je napisal neverjetno število skladb, globoko zasidranih v spominu vsakogar ki ljubi popularno glasbo, ki že ob prvih zvokih izvabijo tisti navdušujoči »A-ha!« in praviloma tudi začudeni »Kaj? Tudi to je Jimmy Cliff?«.

Še preden je Cat Stevens sploh posnel lastno pesem Wild world je Jimmy Cliff iz nje naredil svetovno uspešnico; s pesmijo Reggae nights, ki jo je posnel s skupino Kool and the gang pa se je na svetovnih pop lestvicah obdržal kar nekaj mesecev. Z I can see clearly now, posneto za legendarno komedijo o jamajških sankačih Cool runnigs pa  je dokončno požel svetovne slavospeve. Celo Bob Dylan je njegov hit Vietnam označil za najboljšo protestno pesem vseh časov, Cliff pa posnel še celo serijo uspešnic, kot so denimo Sitting in limbo, Many rivery to cross, Bongo man, You can get it if you really want itd. Tako tudi ne preseneča, da so njegove pesmi že zelo zgodaj začeli predelovati mnogi drugi glasbeniki, kot denimo Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Cher, Joe Cocker, Willie Nelson, Annie Lennox in Lenny Kravitz, ki tudi vsi gostujejo na Cliffovih albumih.


Dodatna vstopnina: 3 EUR.


www.jimmycliff.com



Video