Agenda app
07 jul / 20:00 / Dvorana Union / Koncert

Lovro Turin (klarinet), Erika Gričar (harfa)

Godalni kvartet Accademia: Mojca Fortin (violina), Beti Bratina (violina), Gea Pantner Volfand (viola), Zoran Bičanin (violončelo) 

 

Spored:

Gabriel Faure (1845 – 1924): Uspavanka op. 16

Marjan Peternel (1986): Organic Beliver

Giacomo Puccini (1858 – 1924): Crisantemi

Claude Debussy (1862-1918): Obredni in posvetni ples za harfo in godalni orkester (Danses – sacree et profane)

Carl Maria von Weber (1786-1826):

Veliki kvintet v B-duru, op. 34, J182 (za klarinet, dve violini, violo in violončelo)

Allegro
Fantasia. Allegro
Menuetto, Capriccio presto
Rondo. Allegro giocoso

GODALNI KVARTET ACCADEMIA v zasedbi Mojca Fortin, violina (razred red. prof. Dejan Bravničar), Beti Bratina, violina (izr. prof. Monika Skalar), Gea Pantner Volfand, viola (doc. Mile Kosi) in Zoran Bičanin, violončelo (red. prof. Miloš Mlejnik); je začel z delom v razredu red. prof. Tomaža Lorenza jeseni 2009. Želja četverice odličnih mladih godalcev je, da se preizkusijo v tem najžlahtnejšem, a tudi najzahtevnejšem komornem združenju. Kvartet se je prvič javno predstavil že v decembru 2009, s prvim celovečernim koncertom pa sredi lanskega februarja v Ajdovščini. Ljubljansko akademijo za glasbo je v istem mesecu izjemno uspešno zastopal v okviru Slovenskega meseca na Madžarskem s koncertoma v Budimpešti in Bekescsabi, za katera je dobil tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Mladi nadarjeni glasbeniki so bili maja 2009 finalisti mednarodnega tekmovanja Amici della musica v Udinah.

DUO HARFINET sestavljata dva mlada glasbenika, Lovro Turin in Erika Gričar, ki sta se leta 2008 združila pod mentorstvom prof. Mojce Zlobko Vajgl. Poleg internih nastopov sta se predstavila tudi na koncertu Sozvočje s harfo v atriju Mestnega muzeja Ljubljana in v mali dvorani Slovenske filharmonije, marca 2010 pa sta imela solo recital v Klubu Cankarjevega doma, kjer sta krstno izvedla skladbo odličnega mladega komponista Marjana Peternela Organic Beliver.

Harfistka ERIKA GRIČAR je nižjo glasbeno šolo končala pod mentorstvom prof. Bronislave Prinčič ter študij nadaljevala na SGBŠ Ljubljana pri prof. Daliborju Bernatoviču in potem na AG Ljubljana pri prof. Rudi Ravnik-Kosi. Svoje glasbeno znanje je izpopolnjevala na seminarjih pod mentorstvom profesoric Patrizie Tassini, Rude Ravnik-Kosi, Clione Doris in Sirin Pancaroglu. Je nagrajenka tako državnih kot mednarodnih tekmovanj. Sodelovala je z raznimi orkestri (revijski orkester gimnazije Kranj, mladinski simfonični orkester glasbene šole Celje, pihalna godba Tržič, simfonični orkester Domžale-Kamnik, pihalni orkester Pošte Maribor, obalni komorni orkester, orkester slovenske policije, mladinski pihalni orkester glasbene šole Celje). Leta 2007 je kot solistka nastopila z godalnim orkestrom Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana.

LOVRO TURIN, rojen 1988 v Mariboru, je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli Maribor pri prof. Zdravku Zimiču. Šolanje je nadaljeval na srednji glasbeni in baletni šoli Maribor – umetniški gimnaziji pri prof. Valterju Petriču in kasneje pri prof. Damijanu Kolariču. Pravkar je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri rednem profesorju Slavku Goričarju uspešno končal 4. letnik študija. V vsem tem času je igral na vrsti različnih koncertov in tekmovanj. Leta 2004 je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG dosegel bronasto plaketo, leta 2007 pa na istem tekmovanju dosegel zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2007 je kot solist predstavljal SGBŠ Maribor na koncertu v Srbiji (Beograjska filharmonija). Sodeluje v različnih komornih sestavih in orkestrih (Slovensko narodno gledališče Maribor). Igra v kvartetu klarinetov ClariArt, pri pihalnem orkestru KUD pošta Maribor in je član Akademske folklorne skupine Študent Maribor. Od letos pa tudi poučuje klarinet in saksofon na zasebni glasbeni šoli Maestro.

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.