Agenda app
05 jul / 23:00 / KMŠ oder / Koncert

Vlado Kreslin (kitara, vokal)

Vlado se je leta 1983 priključil skupini Martin Krpan. S številnimi zamenjavami in precejšnjo priljubljenostjo je skupina obstajala do leta 1991, ko so kmalu po nastopu z Bob Dylanom na stadionu v Ljubljani prenehali delovati. Leta 1991 je izšel album Namesto koga roža cveti. V Kreslinovem rojstnem kraju Beltincih so po mnogih letih znanstva na nekem pikniku z Vladom zaigrali Jože Kociper in Janez Kociper, ki so z Mihaelom Miškom Baranjo in Tonekom Rajnarjem sestavljali kultno ljudsko godčevsko skupino Beltinška banda. In rodil se je album Spominčice. V spomin na preminulega Miško je Banda leta 1993 izdala koncertno ploščo Najlepša leta našega življenja (Vlado Kreslin in Beltinška banda).

V času bosanske vojne je Vlado pogosto nastopal po begunskih centrih in s skupino mladih pregnancev, ansamblom VALI, posnel album bosanskih ljubezenskih sevdalink, izdan v humanitarne namene. Leta 1997 je skupaj z Lovšinom in Predinom nastopil na evforičnem mega-koncertu. Kmalu zatem je izpeljal vrsto nastopov v Avstraliji, Argentini in Urugvaju ter se odpravil na prvo turnejo s Hansom Thessinkom. 1998 je izšel album Muzika, netipični »eksperimentalni« album s sedmimi različnimi etničnimi godbami: glasbo iz Prekmurja, Istre, Gorenjske, Medžimurja (Hrvaška), bosanskimi sevdalinkami, cigansko glasbo iz jugovzhodne Evrope in bluesom, z avtentičnimi izvajalci, ki so bili v prejšnjih letih gostje na Vladovih koncertih. V letu 2000 se je Kreslin odpravil na turnejo po ZDA, se udeležil festivalov v Nürnbergu, na Dunaju in Solinu. Leta 2000 je izšel album Ptič, ki so ga kritiki ocenili kot do takrat najbolj zrelo delo Vlada Kreslina. Dve leti pozneje je izšel dvojni album Kreslinčice, leta 2003 pa Generacija, s katero je Vlado obeležil svojih petdeset let delovanja na glasbeni sceni. Leta 2005 je nastopil s starimi znanci R.E.M. v Ljubljani. Leta 2006 je izšla zbirka pesmi Povest o Beltinški bandi, leto kasneje pa zelo odmeven album Cesta.

»Polni dve uri petja, recitiranja in zabavanja sta potrdili sloves, da je Vlado Kreslin naj šarmantnejši in najbolj neposreden bard slovenskega šansona, oplemenitenega z elementi etno rocka, folka in cigansko-prekmurskega melosa. Večer z Vladom Kreslinom je vedno prisrčen dogodek. Na visoko raven ga dvigujeta popolna predanost umetnosti in iskren odnos do poslušalcev. Še vedno je na odru skromen fant s kitaro, kot na začetku kariere, prijazen dečko, ki zna lepo peti in mu slava ni zastrupila široke prekmurske duše. Le da njegova poezija počasi zori v trpko izkušnjo, ki jo življenje piše od zibelke do neba.« (Primorske novice, 10.5. 2011)


www.kreslin.com



Video