Agenda app
05 jul / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Koncert, Priporočamo

Jani Hace (bas kitara),
Robi Pikl (kitara),
Sergej Ranđelović (bobni),
Nino Mureškič (tolkala),
Davor Klarič (klaviature),
Petra Trobec (back vokali),
Primož Fleischman (saksofon),
Luka Ipavec (trobenta),
Rok Štirn (pozavna),
Boštjan Gombač (klarinet, piščali, pojoča žaga, vokal),
Gregor Budal (klarinet),
Vasilij Centrih (violina),
Janez Dovč (harmonika, sempli),
Aphra Tesla (vokal),
Eva Hren (vokal),
Vesna Zornik (vokal),
Rudi Bučar (vokal),
Irena Preda (sopran),
Brina Vogelnik (vokal),
Mateja Starič (vokal),
Tinkara Kovač (vokal, flavta),
Katice,
Metod Banko
(vokal),
VJ Rasta (vizualije)

Kaj dobimo, če združimo vrhunske domače glasbenike in naše ljudsko glasbeno izročilo, vse skupaj pa vodi mlad in inovativen skladatelj in harmonikar?
Nastanejo Sozvočja Slovenije, multimedijski projekt, ki povezuje uveljavljene slovenske soliste, člane različnih zasedb (Jararaja, Katalena, Magnifico, Kisha, Elevators, Fake Orchestra, Brina, Big Band RTV Sovenija itd.), umetniško vodstvo projekta podpisuje Janez Dovč, končni izdelek pa so neverjetno žive in sodobne priredbe ljudskega izročila! Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje.

Slovenska ljudska glasba je spomin iz davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih  pokrajin, s koncertom pa želimo pokazati, kaj pomeni bogastvo razlik in kako pomembna je raznolikost, ne samo v kulturnem, temveč tudi v gospodarskem in političnem svetu. Spoštovanje razlik in upoštevanje celovitosti sveta sta ključna za prepoznavanje novih vzorcev, ki nas popeljejo iz ekonomske in ekološke krize. Z občutkom za dinamično ravnovesje in kontrapunkt nasprotij lahko presežemo “spopad civilizacij” in dosežemo “sožitje kultur” v Sloveniji, Evropi in svetu.

Sozvočja Slovenije delujejo predvsem kot promocija naše države, med najbolj odmevnimi koncerti naj omenimo bruseljskega, junija 2008, ki je bil organiziran v sklopu evropskega leta medkulturnega dialoga in ob koncu slovenskega predsedovanja Evropski uniji, leta 2010 so natopili ob zaključku festivala Godibodi v Ljubljani, kasneje istega leta pa še na Slovenskem dnevu na svetovnem Expu v Šanghaju. Letos marca so pri založbi Celinka tudi izdali zgoščenko I hear Slovenia.

Na mariborski premieri bo nastopilo 12 izbranih glasbenikov instrumentalistov, ki bodo nastopili z devetimi solisti – vokalisti ter zborom Katice.

Umetniški vodja projekta, skladatelj in harmonikar Janez Dovč (*1980), se je glasbi povsem posvetil leta 2004, ko se je pridružil eni najuglednejših slovenskih zasedb Terrafolk. Razvil se je v izjemnega odrskega in studijskega glasbenika, njegove skladbe in priredbe pa so zazvenele zlasti v skupini Jararaja, ki jo je ustanovil in ji ostaja predan še danes.

Kot glasbenik in skladatelj sodeluje s številnimi solisti (Boštjan Gombač, Anja Bukovec, Vasko Atanasovski, Marko Hatlak, Irena Zdolšek …), orkestri (Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTVS) in ustvarjalci najrazličnejših studijskih in odrskih projektov (Carmina Slovenica, Lojze Krajnčan, Saša Lošič, Izidor Leitinger, The Fool Cool Orchestra …). Med novejšimi projekti je zgoščenka glasbe slovenskih skladateljev za harmoniko in orkester z naslovom Filharmonika, posneta z Orkestrom Slovenske filharmonije in norveškim dirigentom Arvidom Engegårdom. Posebno mesto med njegovimi ustvarjalnimi povezavami ima italijanski harmonikar Simone Zanchini, redni sodelavec milanske Scale.

Dovč je tudi umetniški vodja Agencije Celinka (http://www.celinka.si), ustvarjalnega polja, ki odpira možnosti in podpira zmožnosti za ustvarjanje, izvajanje in poslušanje glasbe.


Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.


www.celinka.si

www.janezdovc.com



Video