Agenda app
01 jul / 20:00 / Dvorana Union / Koncert

Matjaž Porovne (violina), Živa Ciglenečki (violina), Yasumichi Iwaki (viola), Primož Zalaznik (violončelo)

Spored:

Josef Haydn (1732 – 1809): Godalni kvartet št. 66 v G-duru, op. 77, št. 1, Hob.III:81, "Lobkowitz"

Allegro moderato

Adagio

Menuetto: Presto

Finale: Presto

Alexander Borodin(1833 – 1887): Godalni kvartet št. 2 v D-duru

Allegro

Scherzo: Allegro

Notturno: Andante

Finale: Andante – Vivace

GODALNI KVARTET CALISTO sestavljajo štirje diplomanti ljubljanske glasbene Akademije, ki so se v času študija združili z željo, da muzicirajo v tej najpopolnejši in najzahtevnejši komorni disciplini. Ansambel je začel svojo pot v okviru Glasbenega julija na Obali 2003 – tabora za največje mlade slovenske talente, z delom pa je od takrat nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza. Četverica mladih godalcev se danes lahko pohvali z dolgo vrsto uspešnih nastopov na pomembnih koncertnih odrih v Sloveniji, Hrvaški, Italiji in Nemčiji. Godalni kvartet je februarja 2005 v okviru GM odra Glasbene mladine Slovenije izvedel turnejo po Sloveniji, pred tem pa je na 2. tekmovanju komornih skupin Vladimir Lovec – Ivan Šček konec novembra 2004 v Kopru osvojil tretjo nagrado in bronasto medaljo, ter nekaj posebnih nagrad. Leta 2005 je kvartet na državnem tekmovanju prejel zlato plaketo ter 1. nagrado, za kar jim je Glasbena mladina Slovenije omogočila možnost udeležbe na tečaju komorne glasbe v nemškem Weikersheimu pri članih uglednega godalnega kvarteta Vogler. Kvartet se je odzval tudi povabilu k sodelovanju s študenti Visoke šole Carl Maria von Weber v Dresdnu ter se udeležil festivala Herbstserenade, na katerem so v sklopu dveh koncertov nastopali v Dresdnu ter Zingstu ob Baltskem morju. Zelo pomembne impulze pa so prejeli tudi v Berlinu na izpopolnjevanju pri svetovno uveljavljenemu mentorju za godalni kvartet  - Eberhardu Feltzu. Januarja 2006 je kvartet za izredne dosežke v letu 2004/2005 prejel študentsko Prešernovo nagrado, med drugim pa so se leta 2006 in 2010 uspešno predstavili v ciklu Mladi virtuozi v Viteški dvorani Križank, oba koncerta pa je posnel RTV Slovenija. 

Violinist MATJAŽ POROVNE, rojen leta 1983 v Ljubljani, je s sedmimi leti začel obiskovati nižjo glasbeno šolo Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Manci Golež, Srednjo glasbeno in baletno šolo pa je zaključil v razredu prof. Dušanke Stražar. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je v letu 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka, od tedaj pa študij nadaljuje na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, ter na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju. Izpopolnjeval se je pri priznanih pedagogih: Gerhard Schulzu, Rudolfu Gählerju, Jerroldu Rubensteinu, Igorju Ozimu, Tomažu Lorenzu, Hagaju Shahamu, Eszter Hafner, Ebenhardu Felzu ter pri članih godalnega kvarteta Artemis in godalnega kvarteta Vogler. Je član zelo uspešnih komornih skupin; tria Marakle in godalnih kvartetov Calisto ter Quatroportanga. S trijem je leta 2004 zmagal na Tekmovanju Vladimir Lovec-Ivan Šček, leta 2005 pa dosegel prvo nagrado na tekmovanju v Puli. Istega leta je s kvartetom zmagal na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov. Za izjemne dosežke je kot član kvarteta Calisto leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Uspešno je prestal avdicije pomembnih mladinskih orkestrov;  European Union Youth Orchestra (EUYO) ter Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO), s slednjima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih; BBC Proms, Luzern Musik Festival … Njegovo glasbeno pot podpirajo Fundacia Live Music Now na Dunaju, PE-Förderkreis iz Mannheima, ter Villa Musice Rheinland-Pfalz iz Mainza. V okviru slednje v Nemčiji z priznanimi glasbeniki redno muzicira v raznovrstnih komornih sestavih. Organizacija Villa Musica mu omogoča tudi igranje na violino Vinzenza Panorma iz leta 1760.

PRIMOŽ ZALAZNIK (1984) se je začel učiti violončelo z devetimi leti na Glasbeni šoli Vrhnika, šolanje je nadaljeval na SGBŠ Ljubljana v razredu prof. Tomaža Severja. Po maturi je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2006 diplomiral v razredu prof. Miloša Mlejnika. Je prejemnik številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih mladih glasbenikov. Med drugim je prejel zlato plaketo ter 1. nagrado na državnem tekmovanju komornih skupin leta 2005 z godalnim kvartetom Fiasco. Je tudi dobitnik študentske Prešernove nagrade za izredne dosežke z godalnim kvartetom Fiasco v letu 2004/2005. Leta 2004 je na mednarodnem tekmovanju violončelistov v Lieznu (Avstrija) osvojil drugo mesto ter 2. nagrado, leta 2006 pa je na državnem tekmovanju osvojil zlato plaketo ter 1. nagrado. Solistično je nastopil z orkestroma Opere in baleta SNG Ljubljana ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Svoje znanje je nadgrajeval na mojstrskih tečajih pri številnih priznanih pedagogih kot so Reinhard Latzko, Matt Heimovitz, Gustav Rivinius, godalni kvartet Vogler. Izpopolnjeval se je tudi na Visoki glasb ni šoli Köln v razredu prof. Clausa Kanngiesserja ter na Folkwang Hochschule Essen v razredu prof. Young Chang Choja. Trenutno je zaposlen kot namestnik solo-violončelista v orkestru RTV Slovenija.

YASUMICHI IWAKI se je rodil leta 1983 na Japonskem. Violo se je začel učiti l. 1995 pri prof. Sumiko Edo, privatno pa se je prav tako izpopolnjeval pri profesorjih Claudu Leronu in Sergu Collotu. Leta 1997 je pričel s študijem na Visoki šoli za glasbo Toho v Tokiju, ki ga je leta 2001 z odliko zaključil. Istega leta je s študijem nadaljeval na Visoki šoli za glasbo Winterthur Zürich pri prof. Christophu Schillerju, pred tem pa se še izpopolnjeval pri prof. Hideko Kobayasi. Leta 2002 je obiskal mojstrske tečaje pri prof. Nobuko Imai, Veroniki Hagen in Brunu Giuranni. Poleg študija je nastopal solistično in v različnih komornih sestavih. Med letoma 2003 in 2005 je bil član tria s harfo, flavto in violo, s katerim je nastopil v Winterthurju, Zürichu in Münchnu. Leta 2005 je bil po diplomi, ki jo je opravil z odliko, povabljen na Glasbeni festival Schleswik Holstein kot član tradicionalne japonske komorne skupine "Tokino Niwa".  Od leta 2005 je zaposlen v Simfoničnem orkestru RTV kot drugi solo violist. 

Violinistka ŽIVA CIGLENEČKI, dobitnica številnih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih, je diplomirala na Univerzi Mozarteum Salzburg v razredu prof. Igorja Ozima. Kot solistka in komorna glasbenica koncertira doma in v tujini; že drugo leto zapored je solistično in kot članica kvarteta nastopila v Brahmsovi dvorani Musikvereina na zaključnem koncertu glasbenega foruma, ki so ga vodili Dunajski filharmoniki. Med     pomembnejše nastope uvršča tudi izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta v e-molu z orkestrom "Consolat de Mar" v Benaguasilu, v Španiji, Sarasatejevo Navarro v Carlowu na Irskem s spremljavo godalnega orkestra  "Arseia" in izvedbo 1. stavka Paganinijevega koncerta v D-duru z orkestrom Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana v dvorani Slovenske filharmonije.  Kot članica komornih zasedb je vabljena na različne festivale ("X. Festival de musica Gijón", "Festival Nuove musice", Penyscola-oba Španija), občasno pa nastopa tudi pri fundaciji "Yehudi Menuhin Live Music Now" v Salzburgu.  Trenutno  obiskuje magistrski študij violine na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof.  Idi Bieler ter študij komorne glasbe pri prof. Chia Chou.  Živa za magistrski študij s klavirskim triom  "Tempo giusto" (1. nagrada na državnem ter 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju "Cameristi dell' Alpe Adria") prejema štipendijo Ministrstva za kulturo, bila pa je tudi Zoisova štipendistka in štipendistka Mestne občine Ljubljana.  Živa se je violino pričela učiti z enajstimi leti pri prof. Poloni Češarek in po štirih letih zaključila nižjo glasbeno šolo. Šolanje je nadaljevala pri prof. Arminu Sešku na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana in v tem času prejela številne nagrade, med drugim 2. nagrado na evropskem tekmovanju v Luxemburgu, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Pietra Ligure z doseženimi točkami 100/100, 1. nagrado na tekmovanju v Zagrebu in nagrado za najboljšo obvezno skladbo, ki jo je tudi posnela. Leto dni se je šolala tudi pri prof. Silviji Marcovici in pri prof. Helfriedu Fistru.

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.


www.im-puls.si/glasbeniki/calisto-rep_sl.htm