Agenda app
29 jun / 21:00 / Sodni stolp / Koncert

Polona Žalec (violina, vokal), Rok Šinkovec (harmonika, vokal), Matija Krivec (kontrabas, vokal), Andrej Boštjančič (kitara, vokal)

Avtorska glasba zasedbe Brencl banda je nastala pod vplivom ljudskega izročila iz različnih koncev sveta, predvsem pa nosi s seboj močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli. Sam kraj ima bogato glasbeno tradicijo, toda Brencl banda je dvignila nivo tovrstne glasbe mnogo višje, tako na sami izvedbeni ravni kakor tudi v smislu aranžmajev in avtorskega pristopa h glasbi. Čeprav je glasba avtorska, vsebuje veliko elementov ljudske glasbe. Ima pečat, ki ji ga daje izpovedna moč avtorja, obenem pa zaradi ljudske igrivosti deluje univerzalno.

Brencl banda je popestrila slovensko glasbeno sceno s svojo novo zgoščenko, ki nosi naslov Zemljin ples. Na plošči je štirinajst avtorskih skladb za katere je glasbo in besedilo, z izjemo Lubca moja, ki ima ljudsko besedilo, napisal kitarist in komponist Andrej Boštjančič Ruda.

Zemljin ples je zgodba potegnjena iz korenin, ki so vsajene v slike naše preteklosti. Kot nekaj, kar nas preganja, nam ne da miru, a je vseeno tako sladko da, ko enkrat slišimo, ne moremo pozabiti. S svojim nežno surovim vrtincem zvokov nam spodnese tla pod nogami in nas povzdigne v čutno sfero, ki lebdi nekje med zemljo in nebom, neskončnim domom svobode.

Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo o sreči, žalosti in brezčasju.  

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.


www.brenclbanda.com



Video