Agenda app
29 jun / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Folklorni festival FOLKART
Hrvaška
Irska

Nastopi skupin iz:
Hrvaške (Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana, Zagreb),
Irske (Absolutely Legless, Edinburgh),
Poljske.


HRVAŠKA: »Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana«, Zagreb
Ustanovljen je bil leta 1945, z imenom ansambel ‘Joža Vlahović’. Od takrat so v ansamblu delovali priznani in najboljši hrvaški etnokoreologi. Iz njihovih vrst je štiri leta kasneje nastal tudi legendarni hrvaški  ansambel ‘Lado’.
Mnoge nagrade iz nastopanj doma in po vsem svetu pričajo o vrhunski kvaliteti tega najboljšega amaterskega hrvaškega folklornega društva, katerega ustanovitelj in mentor je bil dr. Ivan Ivančan, eden najvidnejših folklornih strokovnjakov. V stanju so izvesti pet popolnoma različnih celovečernih programov. Letos praznujejo 65. obletnico dela.

IRSKA: »Absolutely Legless«, Edinburgh
Irski folklorni ansambel z domicilom v Edinburgu išče navdih v starodavnem irskem plesnem koraku, ki naj bi ga Kelti prinesli na Irsko pred več kot tisoč leti. Priča bomo udarnim plesnim korakom ‘plesa s trdimi in mehkimi čevlji’. Izvajajo jih v sproščenem in neformalnem načinu, ohranjajoč izvirnost, hkrati pa zvesto sledijo koreninam. Plesalci združujejo eleganco plesa ‘mehkih čevljev’ in moč, trdi ritem ter preciznost plesa ‘trdih čevljev’.
Popolnoma predan pristop irskemu načinu plesnega koraka, ki je obnorel ves svet v moderni in komercialni obliki znani kot “Riverdance”, ponazarjajo tudi skozi tradicionalno irsko glasbo. Kombinacija energije plesalcev ter udarnih keltskih ritmov zabavajo festivalsko občinstvo po vsem svetu. 


Za ogled prireditve potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.