Agenda app
28 jun / 21:00 / Večerov oder / Koncert
Melodrom
Dweal

MELODROM

Ljubljanska skupina Melodrom je svoj prvi album (Melodrom) izdala leta 2004 in zanj prejela naslov ‘album leta’ s strani redakcij Videospotnic in Dela (Vikend magazin) ter nagrado Zlata ptica 2005. Sledila so sodelovanja s skupino Laibach na albumu Volk (2006) in pri remiksu pesmi Ohne dich skupine Rammstein, s skupino Rotor na albumu Phonophobia (2006) ter z DJ Umekom pri različnih projektih.

Jeseni 2006 je Melodrom izdal svoj drugi album The Guide, ki je bil prvič predstavljen v okviru razstave multimedijskih kolažev MELODROMSoundbox, kasneje razstavljenih tudi v ljubljanski moderni galeriji. Prvi singel z albuma – Counting days – je žirija mednarodne mreže neodvisnih radijev Crossradio uvrstila na prvo mesto lestvice najboljših singlov leta 2008. Jeseni 2009 je skupina izdala album remiksov izbranih komadov z The Guida z naslovom Variacije. Poleg dveh lastnih predelav so na albumu objavljeni remiksi Alda Ivančiča, Petra Penka, elektro dua Temponauta in skupine Kamerad Krivatoff.
Maja 2010 je Melodrom izdal tretji studijski album Vse kar si pustila da leži na tleh. Za razliko od povsem angleškega The Guide in angleško-slovensko-francoskega prvenca Melodrom, so tokrat vsa besedila v domačem jeziku; izjema je le duet By the Bedlam Wall, na katerem gostuje Chris Eckman.
Plošča je bila posneta in zmiksana v mostarskem Pavarotti centru pod producentsko taktirko Zmaga Šmona. Poleg glasbe in besedil so člani skupine sami ponovno pripravili tudi celotno grafično podobo, lotili pa so se tudi projekta video Tableaux vivants; za vsako pesem s plošče bo posneta in v razmaku enega meseca na YouTube MELoDROM channel objavljena posebna video slika. 



DWEAL

Vasja Bajde (kitara), Denic Jančič (bobni), Matjaž Goričan (vokal, kitara), Martin Počkar (bas kitara)

Štirje fantje so prezrli pravila rocka, metala in popa, zabrisali meje med temi zvrstmi, svoj stil poimenovali Drop Rock in ustanovili band Dweal [izg. dvil]. Njihovo glasbo definira močan in unikaten vokal, spevne melodije in nizko uglašene kitare, ki presekajo še tako nežne skladbe s težkimi breakdown riffi.

Skupina Dweal je nastala konec leta 2005, ko je pevec in kitarist Matjaž našel glasbenike s podobnim okusom in pogledom na glasbo. Dweal so kmalu po nastanku pričeli s koncertiranjem, oder pa so si delili že z renomiranimi skupinami, kot so Killswitch Engage in As I Lay Dying ter igrali tudi na velikih festivalih (vključno s Festivalom Exit, največjim festivalom v Južni Evropi).

»Dweal je glasba. Zakaj jo ustvarjamo? Ker verjamemo vanjo. Dokler obstajajo ljudje, ki so z nami pripravljeni deliti sanje, upanja, ljubezen in strast do glasbe, tako dolgo bomo tudi mi z njimi delili našo glasbo, upanja, sanje in glasbena doživetja. Glede na to, da smo vsi ljudje, lahko to razmerje traja za vedno,« povedo člani banda.

»Nismo se zavedno odločili, da to počnemo. Vse skupaj je nastalo kot rezultat samoizražanja. Ustvarjanje enkrat za nas pomeni to, da sprostimo odvečno energijo, spet drugič, da si naberemo novih moči,« dodajo.


www.melodrom.com, www.dweal.com