Agenda app
26 jun / 11:00 / Trg Leona Štuklja / Koncert


Šef dirigent Hannes Lackner
Vojaški orkester zvezne dežele Štajerske je bil ustanovljen 1. septembra 1956 in dodeljen 17. bataljonu vojaške policije. Od leta 1995 dalje deluje orkester pod vodstvom Hannesa Lacknerja.
Sedanji koncertni repertoar Vojaškega orkestra zvezne dežele Štajerske je mešanica tradicionalnih koračnic, dunajske glasbe, transkripcij pomembnih klasičnih del ter mednarodne simfonične godbe na pihala priznanih avstrijskih in zlasti sodobnih štajerskih skladateljev.

Šef dirigent, podpolkovnik Hannes Lackner
Hannes Lackner je bil rojen 27. decembra 1961 v Gradcu. Ker je že v zgodnji mladosti pokazal zanimanje za glasbo, še zlasti za godbo na pihala,  se je odločil za zasebni pouk trobente. Po osnovni šoli se je vpisal na glasbenopedagoško realko v Gradcu, kjer je leta 1980 tudi maturiral.
Oktobra istega leta se je vpisal na študij trobente na visoki glasbeni šoli v Gradcu, kjer je leta 1985 z odliko diplomiral in pridobil naziv magistra umetnosti. Temu je sledilo usposabljanje za častnika in za vojaškega dirigenta. Po uspešno opravljenem izpitu za vojaškega dirigenta na Dunaju je Hannes Lackner jeseni leta 1989 prevzel delovno mesto pomočnika šef dirigenta in častnika pedagoga pri dunajskem gardnem orkestru. V vlogi častnika pedagoga je bil po vsej državi soodgovoren za glasbeno izobraževanje vseh podčastnikov glasbenikov. Poleg teh dejavnosti je zaključil študij glasbene znanosti in pedagogike na Univerzi na Dunaju, in sicer z nazivom magister filozofije (Mag. phil.). Februarja 1995 je nasledil prof. Rudolfa Bodingbauerja in postal vojaški šef dirigent za področje avstrijske Štajerske ter tako poveljnik Vojaškega orkestra zvezne dežele Štajerske. V tem času se je vpisal tudi na doktorski študij in začel disertacijo na področju glasbene znanosti, in sicer na temo Raziskava signalne trobente in vojaške signalne godbe na Avstro-Ogrskem ter njena umestitev v umetnost  in godba na pihala  v obdobju od 1750 do 1918. Delo, ki obsega 520 strani, je bilo zaključeno in potrjeno in jeseni 1997. Po odlično opravljenem ustnem izpitu decembra 1997 je na Univerzi na Dunaju z odliko pridobil naziv doktorja filozofije (Dr. phil.). Dr. Lackner je tudi član uprave štajerskega društva godb na pihala in poučuje na Univerzi za glasbo in likovne umetnost v Gradcu. 




Video