Agenda app
26 jun / 20:00 / Dvorana Union / Koncert
Jesica Ropoša
Tadeja Mesarič
Tina Čeh

Tina Čeh (violina), Jesica Ropoša (klarinet), Tadeja Mesarič (klavir)

Program:

Darius Milhaud (1892–1974):

Suita za violino, klarinet in klavir, op. 157b
Ouverture
Divertissiment

Jeu
Introduction et Final 

A night in the garden of Eden iz Five klezmers pieces, za klarinet in klavir (prir. Alexis Ciesla, Bastienne Lapaud) 

Manuel de Falla (1876-1946):

Suite populaire espagnole za violino in klavir
El Paño Moreno
Nana
Canción
Polo
Asturiana
Jota

Dmitry Varelas (1978):

Homage to A. Piazzolla za klarinet, violino in klavir
»Oh, my dear Astor…«
La Muerte del Tango
Milonga

JESICA ROPOŠA (1990) je svojo glasbeno pot začela na nižji glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru pri prof. Bojanu Zelenjaku. Leta 2004 je pod njegovim vodstvom sodelovala na regijskem TEMSIG-u in osvojila zlato priznanje. Šolanje je nadaljevala na SGBŠ v Mariboru pri prof. Valterju Petriču in pozneje pri prof. Sebastijanu Petriču Grajfonerju. V letu 2007 se je udeležila državnega tekmovanja mladih glasbenikov republike Slovenije in dosegla srebrno plaketo, leto pozneje 1. Mednarodnega tekmovanja klarinetistov v Krškem in leta 2009 mednarodnega tekmovanja glasbenikov solistov v Štanjelu (Upol Svirel) in z 91 točkami osvojila srebrno priznanje. Trenutno se izobražuje na deželnem konservatoriju v Celovcu pri prof. Hubertu Salmhoferju. Udeleževala se je številnih seminarjev pri prof. Damijanu Kolariču, prof. Robertu Springu, prof. Janu Jakubu Bokunu, prof. Stefanu Hargu, prof. Wenzlu Fuchsu, prof. Bertramu Eggerju, prof. Jožetu Kotarju. 

TADEJA MESARIČ, rojena 1988, se je z glasbo srečala že v vrtcu, ko jo je mama vodila s seboj na produkcije glasbene šole. Njeno navdušenje nad igranjem klavirja je raslo, zato so jo starši ob vpisu v 1. razred Osnovne šole Razkrižje vpisali tudi v glasbeno pripravnico na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru. Tam jo je naslednje leto pričela poučevati klavir prof. Danijela Sabo. Pri trinajstih letih se je eno leto pri prof. Ivanki Budna učila igrati tudi violino, ki jo občasno še prime v roke. Glasbeno šolanje je nadaljevala na Umetniški gimnaziji na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru – smer klavir in glasbeni stavek, prvo leto pri prof. Milanki Črešnik, nato pa pri prof. Maji Mancini Senica. Leta 2007 je na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije v kategoriji Klavir II.b osvojila bronasto plaketo, na Odprtem tekmovanju klavirja, klavirskih duov in komornih sestavov Glasbene šole Davorin Jenko v Beogradu pa v kategoriji »D« 2. nagrado. Leta 2006 in 2007 se je udeležila poletne šole Locamusica v Škofji Loki pri prof. Tatjani Ognjanovič. Sodelovala je na seminarjih profesorjev Konstantina Bogine, Arba Valdme in Saše Gerželj Donaldson ter leta 2005 izvedla klavirski recital v Slovenskih Konjicah, leta 2007 pa v Ljutomeru. Šolanje je po uspešno opravljeni maturi nadaljevala na oddelku za Glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer letos obiskuje 4. letnik predavanj. V reviji Glasba v šoli in vrtcu je bil leta 2009 objavljen njen članek »Glasbena vzgoja in lik učitelja na OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici«, na 15. državnem srečanju Orffovih skupin v Mariboru leta 2010 pa je Orffova skupina (v kateri je tudi igrala) 3. letnika Glasbene pedagogike Akademije za glasbo izvajala njeno skladbo za Orffov instrumentarij »Orientalski ples«. Klavir jo na Akademiji za glasbo poučuje prof. Lidija Malahotky Haas. V študijskem letu 2009/2010 je pod mentorstvom prof. Igorja Dekleve igrala v klavirskem duu s pianistko Janjo Cerjak, s katero sta med drugim sodelovali na seminarju prof. Ermina Armana. Kot  korepetitorka deluje pri Ženskem akademskem pevskem zboru Vugaš, v katerem zadnji dve leti tudi  intenzivno poje. Na klavirju je med drugim spremljala tudi Otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Razkrižje in Ženski zbor Akademije za glasbo, letos pa je s flavtistko Kajo Lešnjak igrala na  skladateljskem večeru (v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske) mladega skladatelja Anžeta Rozmana v klubu Cankarjevega doma in na Lajovčevih popoldnevih v Vačah. Vsa leta srednjega in visokošolskega šolanja je Zoisova štipendistka. V letošnjem šolskem letu vodi  Otroški pevski zbor OŠ Razkrižje, poučuje klavir na Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer in igra v duu Aude Canere.  

TINA ČEH, rojena 1988, prihaja iz Ljutomera. Glasbeno šolo je pričela obiskovati z osmimi leti pri Stanislavu Lašiču - sedanjem ravnatelju glasbene šole Ljutomer, ki jo je potem preusmeril k učiteljici violine Ivanki Budna. Že kot mlada violinistka je bila povabljena na otvoritve likovnih razstav (Irena Polanec, Anton Čeh), radijske oddaje, revije glasbenih šol, sestanke občinskih svetnikov in druge priložnosti. Glasbeno izobraževanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor pod mentorstvom prof. Franja Peternela, kjer je uspešno maturirala. Zatem se je eno leto izpopolnjevala pri prof. Tarasu Pecenyju. Leta 2008 se je vpisala na Deželni konservatorij v Celovcu, kjer violino študira pri priznanem pedagogu Helfriedu Fistru in stranski predmet jazz violino pri Maxu Groschu. Maja 2010 je kot solistka nastopala z orkestrom Kammerakademie (Avstrija). V šolskem letu 2009/10 si je prve pedagoške izkušnje pridobivala v domači glasbeni šoli v Ljutomeru, kjer je ena izmed njenih učenk dosegla prvo mesto na tekmovanju 'Jaz imam pa goslice'. Na svoji glasbeni poti je sodelovala v mnogih orkestrih (Mariborski komorni orkester, Die Preisträger – Švica, Die junge Filharmonie Wien, itd.). Že od začetka šolanja violine se izpopolnjuje na poletnih šolah in mojstrskih tečajih (Tomaš Tulaček, Tomaš Vinklat, Gorjan Košuta, Zoran Milenković, Anna Kandinskaia, Dora Schwarzberg, Igor Ozim, Jozef Kopelman). Prav tako je udeleženka državnega tekmovanja TEMSIG. Svoj čas izven študija redno igra v orkestru Festine in duu Aude Canere.

Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.