Agenda app
26 jun / 19:00 / KMŠ oder / Ostalo

Tekst in fotografije: Alenka Debenjak

Izbruh lave in pepela ognjenika Eyjafjallajökull aprila leta 2010 na Islandiji je vzbudil radovednost mnogih popotnikov, ki jih zanimajo geološke spremembe in neokrnjena narava vulkanskega otoka na severozahodu Evrope.

Islandija je dežela dveh tektonskih plošč in nacionalni park Thigvellir je eno najbolj obiskanih turističnih področij, kjer se stikata dve tektonski plošči: evrazijska in ameriška tektonska plošča, ki se letno odmikata za 2 cm. Islandija se ponaša s prvim parlamentom na svetu, ki je nastal pod sklanim previsom ameriške tektonske plošče v stiku z evroazijsko tektonsko ploščo.

Obiskali smo glavno mesto Reykjavik, kar pomeni "kadeči zaliv", z urejenimi zelenicami in cveticami, ki imajo zaradi kratkega trajanja poletja izredno intenzivne barve in mnogimi novimi pa tudi skrbno obnovljenimi starimi objekti, da sem imela vtis, kot da sem v mestu narejeno iz barvnih lego kock. Navdušeni nad mistično svetlobo polnočnega sonca smo se zvečer z ladjo odpravili na ogled kitov, delfinov in njork, ki gnezdijo na majhnem otoku v zalivu ob prestolnici.

Naš glavni namen je bilo spoznati deželo gejzirjev in termalnih vrelcev, čudovitih slapov, vulkanov, ledenikov in ledeniških jezer. Skupina pohodnikov, ki se je odpravila na 60 km dolg treking , je občudovala vso to naravno lepoto, ki se je spreminjala iz trenutka v trenutek. Vse mogoče barve zelene vegetacije, od svetle in temne, v kombinaciji z rjavo kamnino, drugi dan s črno lavo, ali temno sivim vulkanskim peskom, odvisno od starosti in načina nastanka vulkanov, ki so bili pokriti z mahovi in lišaji, ponekod tudi z živo pisanim cvetjem. Na vrhu pa čudovit razgled po liparitnih gorah in na turkizno modro ledeniška jezera , ki so nastala v kraterju ugaslih ognjenikov. Pohod je bil naporen, toda vreden ogleda po slikovitih gorah in dolinah z vročimi vrelci iz številnih gejzirjev, ki nam jo je omogočilo lepo vreme in čisti zrak. Po poti smo občudovali kanjone, veličastne slapove in gejzirje, si vzeli čas za fotografiranje čudovitih redkih cvetic, ovc in prekrasnih islandskih konjev.  Ledeniške reke smo prečkali bosi in golih nog s pohodniškimi palicami v rokah in ob lepem vremenu je bilo to za nas že prava zabava.

Vrhunec naših pohodov je bil vzpon do nove lave vulkana Eyjafjallajökull. Čim više smo se vzpenjali, tem slabše vreme je postajalo, saj leži ognjenik pod ledenikom, kjer je pogosto megla, veter in mraz. Dosegli smo plato, si nabrali črn vulkanski pesek in nekaj lave in se odpravili nazaj v dolino.