Agenda app
24 jun / 21:30 / Glavni oder na Dravi / Koncert
Pihalni orkester KUD Pošta
Ervin Hartman
Janez Lotrič

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor

Ervin Hartman, dirigent

 

Solista:

Janez Lotrič, tenor

Andreja Zakonjšek Krt, sopran

 

Zbori:

Komorni zbor ŠKRJANČEK, mešani

Zborovodja: Tone Žuraj

MOPZ KUD POŠTA

Zborovodkinja: Alenka Korpar
ŽPZ NKBM

Zborovodkinja: Katja Lovrenčič

ŽPZ Glasbena matica

Zborovodkinja: Zsuza Budavari Novak

MePZ Angel Besednjak

Zborovodja: Franci Kovač

MePZ Rače

Zborovodkinja: Katja Lovrenčič
APZ Maribor

Zborovodkinja: Zsuza Budavari Novak
MePZ Pro Musica

Zborovodkinja: Metka Vrbančič Osterc

 

Gala 2011 bo dogodek posebne vrste, saj bo na Glavnem odru združil pihalni orkester, osem zborov ter dva solista, skupaj kar 300 glasbenikov, povabljenih zaradi vsaj dveh razlogov praznovanja: v letošnjem letu obhajamo 80 let od ustanovitve Pihalnega orkestra KUD Pošta in 60 let glasbenega udejstvovanja vodje orkestra Ervina Hartmana.

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je bil ustanovljen leta 1931. Struktura članstva godbenic in godbenikov je zelo raznolika, tako po starosti, kot po izobrazbi. V njem igrajo osnovnošolci, univerzitetni profesorji, popolni glasbeni amaterji in akademsko izobraženi glasbeniki.

V svojem poslanstvu pihalni orkester KUD Pošta že dolgo ni več samo poštni, temveč je mariborski in slovenski. Mesto Maribor, kjer ima orkester svoj domicil, ga sprejema povsem za svojega.

Danes je to 80–članski orkester, ki se na tekmovanjih v Sloveniji uvršča v najzahtevnejšo kakovostno skupino. Orkester je z raznovrstnim programom usmerjen predvsem h koncertni glasbi in simfoničnem zvoku. Prav tako ga v zadnjih letih srečujemo tudi na paradnih nastopih. Tako pogosto sodeluje skupaj z vojaškimi in policijskimi orkestri tudi na znameniti Musikparade po Nemčiji in Avstriji.

Je eden vidnejših tovrstnih orkestrov v Sloveniji, ki mesto Maribor uspešno predstavlja v svetu. Tako je orkester že gostoval širom Evrope: po republikah bivše Jugoslavije, Avstriji, Češki, Slovaški, Nemčiji, Danski, Švedski, Nizozemski, Luksemburgu, Belgiji, Madžarski, Italiji, Španiji in Rusiji. Beleži vrsto pomembnih mednarodnih priznanj in odličnih uvrstitev na tekmovanjih po vsej Evropi in Sloveniji.

Dirigent orkestra je Ervin Hartman. Kot dirigent, žirant in referent je gost na različnih seminarjih, simpozijih in tekmovanjih v Sloveniji, drugih Evropskih državah in ZDA. Razen tega je predsednik Zveze slovenskih godb in eden od vodilnih članov predsedstva Mednarodne glasbene zveze CISM (Confédération Internationale des Sociétés Musicales, pod okriljem UNESCA). Je tudi član mednarodnega združenja – WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).

Poleg umetniškega in organizacijskega udejstvovanja je Ervin Hartman aktiven tudi kot skladatelj, aranžer, raziskovalec in glasbeni založnik.


Za ogled koncerta potrebujete Popotni list ali dnevno vstopnico.